Scorende Vivianne Miedema boekt nipte oefenzege met Oranje

Vivianne Miedema
Felicitaties voor Vivianne Miedema na haar openingstreffer © ANP / Gerrit van Keulen
VOETBAL - De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste test voor de cruciale thuiswedstrijd tegen IJsland in de WK-kwalificatie nipt gewonnen. Mede door een treffer van Vivianne Miedema werd Schotland met 2-1 verslagen.
Nederland was in Zwolle de sterkste ploeg, maar sprong slecht met de vele kansen om. Miedema schoot Oranje in de 10e minuut toch op voorsprong. De Hoogeveense spits rondde af na goed voorwerk van Daniëlle van de Donk. Maar twee minuten later stond het alweer gelijk. Claire Emslie kon scoren omdat Dominique Janssen verkeerd stond opgesteld.
Miedema kopte voor rust nog op de lat en Van de Donk schoot voor open doel naast. Oranje domineerde ook in de tweede helft. Maar Miedema en de in Emmen woonachtige Sherida Spitse stuitten op de Schotse keepster.
Debutante slaat toe
Het duel leek onbeslist te eindigen, totdat de ingevallen debutante Fenna Kalma alsnog toesloeg onder toeziend oog van de nieuwe bondscoach Andries Jonker die na een teleurstellend verlopen EK Mark Parsons heeft afgelost.
Nederland heeft dinsdag in Utrecht een zege op IJsland nodig om zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland te plaatsen. Lukt dat niet, dan wacht een herkansing in de play-offs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.