Giacomo Agostini (80) zet kletsnatte Classic Grand Prix in vuur en vlam

Giacomo Agostini (80) zet kletsnatte Classic Grand Prix in vuur en vlam
Giacomo Agostini (80) zet kletsnatte Classic Grand Prix in vuur en vlam © Hans Koopman
MOTORSPORT - De 80-jarige Italiaan Giacomo Agostini is de meest succesvolle wegracecoureur aller tijden. En daardoor was het dringen vandaag bij de eerste editie van de Classic Grand Prix om een glimp van hem op te vangen. Over de hele wereld wordt de vijftienvoudig wereldkampioen nog altijd ontvangen als een ster.
"Ik heb elke week wel zoiets. Ik kan wel een comeback maken als professional, want ik ga er elke week wel met de motor op uit", lacht de vitale tachtiger.

Regen

Hij is bezig met een inhaalslag. Tijdens de coronapandemie werden veel evenementen afgelast die nu weer worden ingehaald. Op z'n MV Agusta rijdt Agostini, gehuld in een regenpak, vandaag over het TT Circuit. Maar die regen verrast hem niet.
"Het is een gewoonte. Altijd als ik hier kom, regent het wel een keer. Maar ik ben blij dat ik hier ben." Echt bang voor een nat en glibberig circuit is de Italiaan niet echt. "Ik denk er wel eens over na. Maar als ik eenmaal op m'n motor zit, denk ik helemaal nergens meer aan."
De 80-jarige Agostini is nog heel vitaal
De 80-jarige Agostini is nog heel vitaal © RTV Drenthe/Karin Mulder

Veertien TT-zeges

Assen is hem hem dierbaar want hij won maar liefst veertien keer de TT. Met een glimlach op z'n gezicht denkt hij terug aan de bijzondere jaren in Drenthe. "Ik heb het hier altijd goed naar m'n zin gehad. Er kwamen toen 160.000 tot 170.000 bezoekers naar de races."
Verschillende jaren op rij won Agostini zowel de 350cc als de 500cc tijdens één TT. "Ik was een sterke kerel en ik vond het leuk om twee dingen tegelijk te doen. Ik trainde ook voor beide klasses, dus voor mij was het normaal."
Agostini (80) zet kletsnatte Classic Grand Prix in vuur en vlam
Buiten Agostini waren dit weekend ook voormalig F1-coureur Gijs van Lennep, Carlos Lavado uit Venezuela en Dieter Braun uit Duitsland te gast bij de Classic Grand Prix van Assen. Twee laatstgenoemden zijn allebei tweevoudig wereldkampioen in het wegracen.

Phil Read: The prince of speed

Maar er is altijd baas boven baas. Want de Brit Phil Read (83) won zeven wereldtitels. 'The prince of speed' was jarenlang teamgenoot maar ook een grote rivaal van Agostini. Tot drie jaar geleden reed hij ook nog zelf motor. Maar nu op z'n 83e laat z'n gezondheid hem in de steek.
"Ik heb COPD. Maar als ik nu dood zou gaan, zou ik een mooi leven hebben gehad", reageert Read. Dat z'n voormalige rivaal er fysiek een stuk kwieker bijstaat steekt hem. "Hij ziet er fit en gezond uit. Dat maakt mij boos", besluit Read met een glimlach.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.