Eredivisieseizoen Sudosa-Desto start mogelijk later vanwege opstelling wereldvolleybalbond

Sudosa-Desto tegen Donitas
Dames Sudosa-Desto trekken aan het langste eind tegen Donitas © Stijn Steenhuis
VOLLEYBAL - De volleybalsters van Sudosa-Desto beginnen mogelijk later aan hun rentree in de eredivisie. De competitie zou het eerste weekend van oktober starten, maar wereldvolleybalbond FIVB wil dat het nieuwe eredivisieseizoen pas begint na afloop van het internationale seizoen. Dat is drie weken later. "We zijn behoorlijk verbolgen hierover", zegt Sudosa-teammanager Stefan Rutgers.
In het volleybal is het gebruikelijk dat de nationale competities op het hoogste niveau beginnen na afloop van het internationale seizoen. Dus na het WK dat komend weekeinde begint in Nederland. De Nederlandse volleybalbond (Nevobo) krijgt voor de eredivisie echter al enkele jaren dispensatie om eerder te beginnen. "We hebben slechts enkele internationals in onze competitie die aan het WK deelnemen, daarom konden we altijd eerder beginnen", legt woordvoerder Thijs Pietersen uit.
Daarom ging de bond ervan uit dat het seizoen voor de eredivisieclubs in het weekend van 1 oktober zou kunnen starten. "De FIVB houdt echter de poot stijf. Ze willen strenger handhaven en het speelveld gelijk houden voor iedereen", zegt Pietersen.

Voorbereiding in de soep

De mogelijke vertraging zorgt voor woede bij Sudosa-Desto en de andere eredivisieclubs. Dat zit hem vooral in het feit dat de Nevobo al voor de zomer aangaf dat de eredivisie volgend weekend zou moeten beginnen. "Terwijl wij als clubs een voorkeur hadden voor 23 oktober", zegt teammanager Rutgers. Omdat de Nevobo voet bij stuk hield, hebben de clubs vervolgens hun voorbereiding aangepast op het eerste weekend van oktober.
Maandag kregen de clubs echter te horen over het dispuut met de FIVB. "De coach heeft de periodisering ingericht op begin oktober. De vertraging zorgt ervoor dat de belasting van speelsters in gevaar komt. En dat omdat de Nevobo zo halsstarrig vasthield aan deze datum."
De clubs en de Nevobo hebben gisteren samen een brandbrief naar de wereldvolleybalbond gestuurd, waarin ze aandringen op de competitiestart volgende week. Morgenmiddag staat er een overleg gepland, dan hoopt Sudosa op duidelijkheid. Bij de Nevobo verwachten ze komend weekend duidelijkheid te kunnen geven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl