VVAK morele winnaar tegen CEC: Trainer Batterink stelt doelstelling direct bij

Feest bij VVAK
VVAK-trainer Ben Batterink is dolblij met het punt tegen CEC © RTV Drenthe
Sinds de fusie in 1946 speelde CEC (Compas Emmererfscheidenveen Combinatie) op de zondag en beleefde de club midden jaren zeventig van de vorige eeuw haar beste jaren. Twee seizoenen speelden de blauw-witten in de hoofdklasse B, waarna de club eigenlijk tot en met het afgelopen seizoen een beetje pendelde tussen de 2e en 3e klasse KNVB. Maar dit seizoen is alles anders. CEC is geen échte zondagclub meer. De hoofdmacht speelde gisteren haar eerste duel in de zaterdag 5e klasse G.
"Het moest wel", aldus CEC-trainer Reinier Pruim. "Vorig seizoen was het echt wekelijks problematisch om twaalf man bij elkaar te krijgen en dus ontstond het idee om over te stappen naar de zaterdag. Die beslissing viel in oktober vorig jaar, een paar weken te laat om horizontaal te kunnen overstappen van de zondag- naar de zaterdag derde klasse. Maar heel eerlijk, ik denk dat we op dit moment ook niets te zoeken hebben in de derde klasse. In de beker gingen we bijvoorbeeld met 6-0 eraf tegen FC Klazienaveen", vervolgt Pruim. "En als je ziet dat we nu meer dan 40 spelers hebben voor twee teams dan denk ik dat we de goede beslissing hebben genomen."
De stap van de zondag naar de zaterdag deed pijn bij veel oer-CEC'ers, waarvan een aantal het sportpark - sinds de overstap - niet meer heeft bezocht. Ook gisteren, tijdens de eerste wedstrijd van een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis, niet.

Kampioen... van het rechterrijtje

"We willen promoveren", is Pruim helder. Zijn collega van VVAK, Ben Batterink, is wat voorzichtiger. "We willen kampioen worden.. maar dan van het rechterrijtje. Batterink, die de afgelopen drie seizoenen trainer was van BSVV, was eigenlijk van plan om te stoppen. "Maar naarmate de tijd vorderde werd ik toch onrustig en toen de club, uit mijn eigen dorp, me vroeg heb ik ja gezegd."

Kansen voor CEC, goal voor VVAK

CEC dicteerde vanaf de eerste minuut tegen de ploeg die vorig seizoen als voorlaatste eindigde in de vijfde klasse. Kansen waren er ook voldoende om op voorsprong te komen, maar met name Matthijs Kok en Leon Harms lieten die liggen. En waar CEC vergat te scoren deed VVAK dat wel. Zo'n tien minuten voor rust ging het tweede schot van de gasten tegen het net. In eerste instantie wist CEC-doelman Stan Albert de Boer een inzet van Dyon Bruins nog te redden, maar in de rebound schoot Robin Zomer raak: 0-1.

Strafschop en rood

Een kwartier na rust kwam CEC verdiend, maar wel curieus, op gelijke hoogte. Harms werd de diepte in gestuurd en kon alleen af op VVAK-doelman Tim Stille. Vlak buiten de zestien werd Harms echter vastgehouden door Remco Benjamins, die pas losliet toen de CEC-middenvelder naar de grond ging binnen het zestienmetergebied. Maar juist op dat moment schoot Harms de bal richting de goal en floot scheidsrechter Berends voor een penalty. De treffer kon dus niet worden gevierd en Benjamins moest met rood inrukken. De strafschop werd vervolgens wel feilloos benut door CEC-captain Tom Rengers.

Kampioen van het linkerrijtje

Na de gelijkmaker drongen de elf van CEC nog meer aan en was het af en toe alle hens aan dek voor de tien van VVAK, maar de defensie van de club uit Alteveer Kerkenveld gaf geen krimp. De enige echte open kans, voor invaller Michel Kingma, werd bovendien gepareerd door Stille die door de gasten terecht werd gebombardeerd tot 'man of the match'.
VVAK hield dus stand en de 1-1 werd logischerwijs gevierd als een overwinning. Ben Batterink stelde na afloop, voor de microfoon van Onze Club, meteen de doelstelling bij. "Dit geeft natuurlijk een enorme boost. Ik zei vooraf dat we kampioen zouden worden van het rechterrijtje, maar we gaan vanaf nu voor het kampioenschap in het linkerrijtje."
Samenvatting CEC - VVAK (5e klasse G zaterdag)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl