Kjell Scherpen als penaltyspecialist naar WK? 'Ik heb in ieder geval geen één gestopt'

Kjell Scherpen en Justin Bijlow
Kjell Scherpen en Justin Bijlow tijdens het experiment met penalty's bij het Nederlands elftal in Zeist. © ANP / Maurice van Steen
Wordt Kjell Scherpen de nieuwe penaltykiller van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar in november en december? De Drentse doelman van Vitesse en Jong Oranje is in ieder geval een van de kanshebbers.
Samen met Justin Bijlow, Remko Pasveer, Andries Noppert, Jasper Cillessen en Mark Flekken werd de Emmenaar vorige week onderworpen aan diverse tests om zo te bepalen welke doelman de rol kan vertolken. Bondscoach Louis van Gaal zoekt een 'penaltykiller' zoals Tim Krul, die tijdens het WK in 2014 in de kwartfinale tegen Costa Rica een heldenrol vervulde. Vlak voor het eindsignaal in de verlenging wisselde Van Gaal destijds Jasper Cillessen en bracht hij Tim Krul binnen de lijnen. Krul keerde vervolgens twee strafschoppen, waardoor Oranje doorstootte naar de halve finale.

Wetenschap

Inmiddels heeft Krul laten weten niet beschikbaar te zijn als penaltykiller en dus zal Van Gaal een keuze gaan maken uit de zes die vorige week stuk voor stuk werden geanalyseerd volgens 'de methode' van oud-volleyballer Peter Murphy. De bondscoach beraadt zich nog op wat te doen met de uitkomsten van de test.
"Ik heb altijd gedacht dat je strafschoppen kunt trainen. Je kunt niet het moment trainen, en het moment kun je ook niet voorzien, maar je kunt wel je trap automatiseren. Je kunt ook wetenschappelijk onderbouwen wat bijvoorbeeld een speler gaat doen. De jongens zijn allemaal getest, daar krijg ik de rapporten van en dan moet ik kijken wat ik er precies mee ga doen", aldus Van Gaal vorige week.

Reactievermogen

Met een voormalig handbalkeepster als moeder (Marscha Gudde, red.) zou je verwachten dat Scherpen gezegend is met een geweldig reactievermogen. "Dat moet inderdaad wel goed zitten", laat de doelman weten. "Bovendien heb ik door mijn lengte een behoorlijk bereik. Hoeveel penalty's ik heb gestopt? Haha, niet één van de vijf."
Luister hieronder naar Kjell Scherpen over de strafschoppentest
Kjell Scherpen over de strafschoppentest bij het Nederlands elftal
Scherpen doet zijn verhaal vanuit Roemenië, waar hij met Jong Oranje morgenavond een oefenduel speelt tegen Jong Roemenië en dat na een hectische periode. "Klopt, ik heb lang moeten wachten tot ik verhuurd mocht worden van Brighton & Hove Albion. In het begin van de voorbereiding leek het erop dat ik in de Engelse Championship een nieuwe club zou vinden, maar met het oog op blessures van de andere keepers wilde Brighton me toen niet laten gaan. Vandaar dat de geïnteresseerde clubs op een gegeven moment doorschakelden."

Nieuwe trainer

Uiteindelijk werd het dus Vitesse voor Scherpen. Een club die moeizaam aan het seizoen begon, maar de laatste weken weer wat stabieler lijkt te worden. Maar uitgerekend na een periode van vijf punten uit de laatste vier wedstrijden maakte trainer Thomas Letsch zijn vertrek bekend (hij stapt over naar VfL Bochum). "Tja, dat was wel balen uiteraard."
Vitesse maakte vanavond bekend dat oud-speler Philip Cocu de nieuwe trainer van de Arnhemmers wordt. In de zoektocht naar een nieuwe trainer viel ook even de naam van een andere Emmenaar, Joseph Oosting. "Dat zou ik natuurlijk geweldig vinden. Van mij mag hij absoluut komen." Maar zover kwam het dus niet.
Hieronder vertelt Scherpen meer over zijn overstap naar Vitesse.
Kjell Scherpen over Jong Oranje en zijn overstap naar Vitesse

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl