Eredivisie-avontuur Sudosa lokt Danique Aardema terug naar Drenthe

Eredivisie-avontuur Sudosa-Desto lokt Danique Aardema terug naar Drenthe
Danique Aardema en trainer Mark Afman © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOLLEYBAL - Het geduld van de volleybalvrouwen van Sudosa-Desto uit Assen wordt flink op de proef gesteld. Want op het laatste moment werd de start van de eredivisie met drie weken uitgesteld. Spelverdeelster Danique Aardema staat dan ook te trappelen van ongeduld. Na drie seizoenen eredivisie bij Sneek koos de geboren Emmense voor een nieuw avontuur in Assen.
"Ik kijk er heel erg naar uit om de rest van de eredivisie te laten zien dat we serieus wat waard zijn", reageert Aardema. "Het is echt wel een taai team. Ik heb ze in de beker zien spelen en je ziet gewoon dat tegenstanders het heel erg moeilijk hebben en dat die meiden allemaal heel enthousiast zijn. Vooral die gedrevenheid past ook heel erg bij mij."

Spelverdeler

In Assen moet ze op haar positie als spelverdeler de strijd aan met de 21-jarige Beau de Vries. Zij doorliep bij Sudosa de hele jeugdopleiding en groeide uit tot eerste spelverdeler. En dat kan met de komst van Aardema zomaar veranderen.
"De eerste paar weken dacht ik wel: dit ben ik niet meer gewend", reageert De Vries. "Maar nu vind ik het alleen maar fijn. Ik denk dat het je fit en wakker houdt."
Aardema was bij VC Sneek tweede spelverdeelster dus zij weet als geen ander wat het is. "We hebben allebei in elkaars schuitje gezeten en dat zorgt onderling ook voor heel veel begrip. Ik denk dat we elkaar daarin ook heel erg kunnen versterken."

Terug naar Drenthe

Aardema werd geboren in Emmen en begon bij Emmen'95 met volleyballen. Na omzwervingen in Spanje (CV Xàtiva), Duitsland (SCU Emlichheim) en Friesland (VC Sneek) keert ze nu weer terug in haar geboorteprovincie.
"Ja, dat speelt ook wel mee", vertelt Aardema. "Als ik in het weekend naar vriendinnen of familie wilde, moest ik toch een dik uur reizen."

Trainen om 7 uur 's morgens

Extra bijzonder is dat Aardema in Assen op dinsdagmorgen al om 7 uur 's morgens op de training wordt verwacht. Dan trainen alleen de spelverdeelsters van het eerste en tweede team samen.
"Dan kun je echt even de focus op jezelf leggen. Bij een teamtraining heb je daar toch minder tijd voor. Dus is het fijn dat dit kan."
Het vroege tijdstip heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van de hal. Daarnaast is het ook een manier om de vijftien trainingsuren, qua belastbaarheid, zo goed mogelijk over de week te spreiden. Want die trainingen moeten ook nog gecombineerd worden met studie en werk.
(Artikel gaat verder na de video)
Eredivisie-avontuur Sudosa lokt Danique Aardema terug naar Drenthe

Op kantoor bij hoofdsponsor

Aardema combineert haar sportcarrière met een baan van 28 uur op de marketingafdeling van Visser Assen. De leverancier van bouwmaterialen is dit seizoen de hoofdsponsor van het eerste damesteam. Aardema zit soms dus met twee petten op kantoor. Zo hielp ze bij de voorbereiding van de presentatie van haar eigen team.
"Ik vind het zelf heel leuk dat ik daar een beetje bij betrokken ben. Maar gelukkig kan ik dat ook samendoen met andere mensen."

Oude tijden herleven

Na de ochtendtraining en haar werk bij Visser wordt de dag afgesloten met een krachttraining. Over drie weken maken de dames van Sudosa-Desto hun rentree in de eredivisie. Na 25 jaar zullen ouden tijden in Assen gaan herleven.
"Het leeft wel, maar sommige mensen vinden het ook wel een beetje spannend", zegt trainer Mark Afman. Samen met Erwin Sikkema vormt hij het trainersduo. "En dat zijn juist de mensen met het grootste groen/witte hart voor de club. In het verleden is financieel niet alles goed gegaan. Maar ik denk dat we ons verstand er goed bij hebben gehouden en geen gekke dingen doen. We moeten als organisatie groeien want we zijn nog niet waar we willen zijn. We willen echt veel verder. Maar dat moet stap voor stap", besluit Afman.

Noord-Oost-Cup

Omdat de start van de competitie van de dames met drie weken is uitgesteld spelen de eredivisie-teams nu eerst de zogenaamde Noord-Oost-Cup. Een oefencampagne tussen teams uit Noord- en Oost-Nederland. Morgenavond om 20.00 uur komt Apollo 8 uit Borne op bezoek in sporthal Olympus in Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl