Roy Eefting gaat op jacht naar regenboogtrui bij WK baanwielrennen

Papa Roy Eefting gaat op jacht naar regenboogtrui bij WK baanwielrennen
Papa Roy Eefting gaat op jacht naar regenboogtrui bij WK baanwielrennen © RTV Drenthe
BAANWIELRENNEN - Na een zilveren medaille op de scratch en een bronzen medaille op de puntenkoers bij het WK, rest er voor baanwielrenner Roy Eefting uit Emmen nog maar één grote sportieve wens: en dat is de regenboogtrui.
Komende donderdag mag hij zich opnieuw tonen op het WK in Parijs. Hij start daar op zijn favoriete onderdeel: de scratch. Het principe is simpel: het is een wedstrijd over zestig rondes zonder tussensprints. En degene die als eerste z'n wiel over de streep drukt, wint.

Goed eindschot

"Het duurt maar een kwartiertje, dat is relatief kort en dat past mij. En ik heb een heel goed eindshot", reageert Eefting. "Ik ben op dit moment misschien wel de snelste renner van de wereld als het aankomt op de laatste paar rondes van de scratch. Dus dat betekent dat je altijd een korte uitslag kan rijden."

Niet olympisch

Nadeel van de scratch is dat het niet olympisch is. En daardoor is de wereldtitel meteen het hoogst haalbare.
"Het WK is de grootste wedstrijd waar ik kan winnen en ik zou heel graag in m'n carrière een keer wereldkampioen willen worden", vertelt Eefting. "Ik zou ook liever wereldkampioen worden dan 'meedoen' aan de Spelen. En ik denk dat er op dit moment niet meer inzit dan meedoen en dus is dat gewoon secundair."

Dochter Mave

Er is het laatste half jaar veel veranderd in het leven van Eefting. Samen met zijn vrouw Judith verhuisde hij naar Emmen en twee weken later werd dochter Mave geboren. Ondanks dat baanwielrennen vaak gezien wordt als gevaarlijk, zit hij niet anders op de fiets dan voordat hij vader werd.
"Ik denk dat een kind je leven altijd laat veranderen. Je slaapt wat minder", lacht Eefting. "Maar op zich valt het mee. M'n leven is niet extreem anders geworden."

'Thuiskomen in Drenthe'

Voor Eefting betekende de verhuizing naar Emmen een terugkeer naar Drenthe. "Het voelt wel weer vertrouwd om in Drenthe terug te zijn. Het grootste deel van m'n jeugd heb ik in Grolloo doorgebracht. Dus dit voelt wel weer als thuiskomen."
(Artikel gaat verder na de foto)
Driekwart van de training doet Eefting op de weg
Driekwart van de training doet Eefting op de weg © RTV Drenthe/Karin Mulder

Duurtraining op de weg

Dan is het tijd om te gaan fietsen. De laatste trainingen op Drentse bodem voor vertrek naar Frankrijk. Als baanwielrenner voert hij, verrassend genoeg, driekwart van zijn trainingen op de weg uit.
"Op de baan kun je relatief niet zo lang fietsen omdat alles wat je daar doet intensief is. En daarom doen we de lange trainingen op de weg."

Buitenlandse wegploeg

Ook in de zomer is Eefting wegrenner. Vijf jaar lang reed hij in buitenlandse dienst. Maar het afgelopen jaar kwam hij uit voor het Nederlandse Allinq. Een uitstapje dat beide partijen slecht is bevallen.
"Nederlandse koersen zijn over het algemeen vrij stressvol en dat ligt mij gewoon niet heel goed. En het avontuur, dat je in het buitenland wel hebt en in Nederland niet, dat spreekt mij juist heel erg aan."
En daarom zal Eefting volgend jaar gewoon weer in buitenlandse dienst rijden. Voor welke ploeg kan hij nu nog niet zeggen.
(Artikel gaat verder na de video)
Roy Eefting gaat op jacht naar regenboogtrui

Spannend

Inmiddels is de 33-jarige coureur vertrokken richting Frankrijk. Omdat de baan in Apeldoorn niet beschikbaar is, bereidt hij zich in Roubaix voor op het WK. En mama Judith en dochter Mave komen donderdag kijken bij papa. En dat is best spannend.
"Vooral omdat je weet dat hij kan winnen als alles de goede kant opvalt. Maar je weet maar nooit hoe het kan lopen", zegt Judith. Ondanks z'n 33 jaar wordt Eefting fysiek gezien nog steeds beter. 'Ik ben goed genoeg om te winnen. Dus dat moet het doel zijn en met die insteek ga ik die wedstrijd in", besluit Eefting.

Maike van der Duin

Naast Roy Eefting is ook Maike van der Duin uit Assen geselecteerd voor het WK baanwielrennen in Parijs. Zij komt uit op de ploegenachtervolging, het omnium, de scratch en de koppelkoers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl