'Als je bij voltige je paard vertrouwen geeft, krijg je dat terug'

voltige
De voltigeurs van Paardensportvereniging Zuidenveld uit Sleen in actie © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOLTIGE - Turnen op een galopperend paard; oftewel voltige. De voltigeurs van Paardensportvereniging Zuidenveld uit Sleen keerden afgelopen zomer met drie kampioenen terug van de Hippiade, zeg maar het Nederlands kampioenschap voor de breedtesport. Een mooie prestatie voor een vereniging met nog geen 25 leden.
Het Paardensportcentrum Sleen is hun thuisbasis. Daar wordt iedere zaterdag getraind. Vanaf je zesde jaar kun je je aanmelden. Floortje Klarenbeek is met haar 21 jaar de oudste voltigeur van de groep. Zij komt uit in de klasse Z en hoopt volgend jaar haar internationale debuut te maken.

Aanspanning

"Het is leuk om als team samen te werken met je longueur en je paard", reageert Klarenbeek. De longueur zorgt ervoor dat het paard netjes zijn rondje blijft lopen en in de goede gang. "Tijdens een oefening zijn lenigheid en souplesse belangrijk. Maar vooral ook de aanspanning van je buik en benen."

Eén jongen

De 9-jarige Florian Lalkens is de enige jongen in het gezelschap. Wanneer hij in het verleden op de manege kwam, zag hij de voltigeurs altijd al bezig. Zo werd hij zelf ook door het virus gegrepen. Dat hij de enige jongen is, deert hem niet. "Het is wel zonde, maar het is ook wel rustig zo."

Arie

De groep wordt geleid door longueur Lisette Peeters. Zij zorgt ervoor dat El Arenel, roepnaam Arie, zich in een regelmatige galop over de volte beweegt. Arie heeft wel concurrentie van 'de ton'. Op dit zelfgemaakte houten paard worden de oefeningen gerepeteerd.
"Het voordeel is: hij loopt niet weg, eet geen biks en accepteert alles", zegt Peeters lachend. "En dus kunnen de kinderen voordat ze op een paard bezig gaan eerst hiermee aan de slag."
Een kijkje bij de vereniging uit Sleen (artikel gaat verder na de video):
Successen bij voltigegroep uit Sleen

Wedstrijden

Tijdens voltige-wedstrijden kun je uitkomen als solist, duo of groep. Bij grote wedstrijden bestaat een groep uit vijf of zes voltigeurs. "Een wedstrijd bestaat uit verplichte oefenstof, waarin basisvaardigheden gevraagd worden, en een vrij deel en dat is de kür. Bij de verplichte oefeningen heeft een solist ongeveer één minuut de tijd, als duo krijg je anderhalve minuut en een groep rond de vier minuten", verklaart Peeters.

Spanning?

De 12-jarige Elise Bloemberg uit Erm komt op wedstrijden uit als solist maar maakt ook deel uit van een duo en een groep. Zij is al twee keer kampioen geweest. "Bij sommige trucjes heb ik nog wel spanning. Maar als het goed gaat, dan vind ik het allemaal heel leuk."

Vertrouwen

Arie laat alle capriolen lijdzaam toe. "Als je hem vertrouwen geeft, krijg je dat ook terug", zegt Klarenbeek. "Arie vindt dit hartstikke leuk", vult Peeters haar aan. "Hoe harder hij moet werken om die voltigeurs in balans te krijgen op die volte, hoe mooier hij het vindt."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.