Acupunctuur, osteopathie en manuele therapie voor paarden?

'Paardendokter' Monique Sikkens pakt het hele lichaam aan
'Paardendokter' Monique Sikkens pakt het hele lichaam aan © RTV Drenthe/Karin Mulder
PAARDENSPORT - Monique Sikkens uit Hollandscheveld noemt zich Equine Body Worker. In haar bedrijf Health4Horses richt ze zich op de gezondheid van het complete lichaam van vooral het sportpaard. Ze volgde een hele reeks cursussen en studies en combineert nu verschillende therapieën met elkaar. Dat maakt het bedrijf uniek.
"Ik gebruik onder meer technieken uit de fysiotherapie, manuele therapie, osteopathie en acupunctuur. Ook tape ik paarden en geef ik voedingsadviezen", verklaart Sikkens. "Ik vind het mooi dat ik paarden kan helpen die geblokkeerd in hun lichaam zitten en daarna weer beter kunnen bewegen."

Kijken en voelen

Het bedrijf werkt met alle rassen en met paarden uit alle disciplines van de sport. Bij binnenkomst bekijkt Sikkens de paarden aan de longeerlijn. Of ze probeert onregelmatigheden met haar handen te voelen. "Als de paarden nog koud zijn kun je heel goed voelen waar warmte en zwellingen zitten", legt Sikkens uit.

Seawalker

Al ruim twintig jaar werkt ze inmiddels met paarden. Samen met haar man Co heeft ze sinds 2008 een bedrijf in Hollandscheveld. Haar motto is 'voorkomen is beter dan genezen'. En daarom kunnen paarden bij hen ook in een zogenaamde Seawalker trainen: een stapmolen in het water.
"Wat je eigenlijk wil zien bij aquatraining is dat een paard in balans gaat lopen, zowel horizontaal als verticaal. Wat je goed aan dit paard ziet, is dat hij over het water heen stapt. Daardoor spant hij z'n buikspieren aan en wordt de onderlijn wat korter en krijg je wat meer lengte in de bovenlijn qua rug en hals. Dat is een goede manier om een paard los te krijgen en te trainen voordat je erop gaat zitten."

Revalidatie

De Seawalker wordt naast de training ook gebruikt voor revalidatie. Bijvoorbeeld voor een peesblessure. "Wat je dan krijgt is een combinatie van koeling en beweging. Dat stimuleert de doorbloeding en een betere afvoer van afvalstoffen. En omdat ze ook in het voer kunnen blijven, is er ook aanvoer van bouwstoffen. Op die manier versnel je het genezingsproces." Het water in de Seawalker is koud en in hoogte aan te passen.
De Seawalker bij Health4Horses in Hollandscheveld
De Seawalker bij Health4Horses in Hollandscheveld © RTV Drenthe/Karin Mulder

Topdressuurpaarden voor 'onderhoud'

Een van haar vaste klanten is dressuuramazone Anouk Noordman uit Zuidwolde. In totaal heeft ze vijf paarden op Grand Prix-niveau lopen. Eén daarvan is de 19-jarige merrie Zeronica die vandaag door Sikkens behandeld wordt.
"Mijn paarden komen hier één keer in de maand. Niet voor revalidatie maar meer voor onderhoud: om ze los te houden en ze zo optimaal mogelijk te laten functioneren", licht Noordman toe.
"Soms kom je dingen tegen waar je niet de vinger op kan leggen. En Monique kan dan meestal wel wat vinden. En als ik daarna weer ga rijden, dan denk ik 'ja, ik heb hem weer'."
"Een lichaam is zo los als de beweeglijkheid van de wervelkolom", vult Sikkens aan. "Als daar blokkades zitten heeft dat ook invloed op de spieren en op het bindweefsel. Dat geeft een kettingreactie door het hele lichaam."
Acupunctuur, osteopathie en manuele therapie voor paarden?

Kyra in laten slapen?

Het verhaal van de 7-jarige Kyra van Jannie Koster uit Tiendeveen is helemaal bijzonder. Na een lange zoektocht werd, op röntgenfoto's bij een kliniek, geconstateerd dat de merrie een aangeboren afwijking aan haar nekwervels heeft.
"Toen dat geconstateerd werd, was ze ook kreupel en heel stijf en de dierenarts zei: je moet er rekening mee houden dat je haar in moet laten slapen. Maar daar waren Monique en ik nog niet aan toe", vertelt Koster.
Samen besloten ze om het paard eerst zes weken weer mee naar huis te nemen. Sikkens gooide de complete trainingsmethode om en anderhalve maand later was het paard niet meer te herkennen.
"We zijn nu een jaar verder. Ik was eerst al blij dat ik weer wat kon rijden. Maar inmiddels heb ik m'n eerste wedstrijd gereden. Ik doe ook working equitation met haar en we hebben ook al een clinic verzorgd. Ik zie écht weer toekomst met haar", besluit Koster stralend.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.