Job IJtsma over deelname EK cross: 'In oranje lopen geeft trots gevoel'

Job IJtsma over EK deelname: "In oranje lopen geeft trots gevoel"
Job IJtsma over EK deelname: "In oranje lopen geeft trots gevoel" © RTV Drenthe/Karin Mulder
ATLETIEK - Job IJtsma (22) uit Hoogeveen had al een ticket geboekt voor het trainingskamp van Team 4 Mijl. Zij gaan volgende week naar Lanzarote. Maar Job kan nu niet mee. Zondag plaatste hij zich tijdens de Warandeloop in Tilburg voor het EK cross in Italië van volgende week zondag.
En z'n trainer Eddy Kiemel had hem hier vooraf nog zó voor gewaarschuwd. Maar IJtsma zelf geloofde er niet zo in.
"Hij heeft ook wel écht heel goed gelopen", blikt Kiemel terug. "Ik had wel verwacht dat hij goed zou lopen, maar ik had niet verwacht dat hij vierde bij de senioren zou worden. Dus dat was echt supergoed."

Liefhebber?

Want met z'n 22 jaar ís IJtsma nog geen senior. Hij komt uit in de categorie onder 23. In die leeftijdscategorie was hij afgelopen zondag de tweede Nederlander. En daarbij komt ook nog dat hij als 1.500 meter-specialist ook niet persé een grote liefhebber is van een lange cross.
"Een tien kilometer vind ik niet persé heel leuk. Ik doe liever een 1.500 meter", vertelt IJtsma. "Maar als het goed gaat, is het wel heel leuk. En ik bouwde zondag m'n race goed op en dan loop je jongens als Tom Hendrikse voorbij en dan is het wel leuk."
(Artikel gaat verder na de video)
Job IJtsma over EK: In oranje lopen geeft trots gevoel

Verzuring

De sleutel tot succes bij IJtsma is dat hij in het eerste deel van de race uit de verzuring moet blijven. "Hij is geen exceptionele tien kilometer-loper", analyseert Kiemel. "Alleen omdat hij het plan heel goed uitvoert, komt hij zo hoog. En dat betekent: rustig beginnen en daarna een strak tempo lopen. Want wat je in de cross vaak ziet. is dat mensen heel hard beginnen en stukgaan. En dan loopt hij in de laatste vier kilometer nog van plek vijftien naar plek vier."

Derde EK

Voor IJtsma wordt het EK cross in Italië zijn derde EK deelname. Op z'n negentiende maakte hij zijn debuut bij het EK cross en liep hij voor het eerst in het oranje. Vorig jaar kwam daar de 1.500 meter op het EK baan U23 nog bij en finishte hij als vijftiende.
In Turijn wacht hem volgende week zondag een parcours over 8.000 meter met daarin vier beklimmingen van een behoorlijk steile heuvel. "Als dat niet tot verzuring leidt, gaat dat geen probleem geven. Maar dat zal daar de bottleneck worden", voorspelt Kiemel.

Landenwedstrijd

Buiten de individuele wedstrijd is het EK cross U23 van volgende week zondag in Italië ook meteen een landenwedstrijd. De beste drie prestaties van onze vier Nederlandse deelnemers worden daarvoor bij elkaar opgeteld.
De wedstrijd wordt in het park van La Mandia gelopen in een buitenwijk van Turijn en gaat volgende week zondag om 11.30 uur van start.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.