Hartono komend seizoen op jacht naar top 100: 'Dat zit er zeker in'

Hartono komend seizoen op jacht naar top 100: "Dat zit er zeker in"
Hartono komend seizoen op jacht naar top 100: 'Dat zit er zeker in' © IMAGO/Mathias Schulz
TENNIS - Arianne Hartono (26) uit Meppel brak afgelopen jaar definitief internationaal door. Ze maakte haar debuut op alle vier de grand slams en bereikte plek 158 op de wereldranglijst. Volgend seizoen wil ze de stap naar de prestigieuze top honderd van de WTA-ranking maken.
"Dat zit er zeker in", reageert Hartono vol overtuiging. "Ik heb genoeg wedstrijden gespeeld tegen speelsters die daar nu al staan. De verschillen zijn zo klein en het zit hem niet in het fysieke gedeelte. Een bal kan net achter de lijn neerkomen of vol erop. Met één zo'n punt kan het hele momentum van een wedstrijd helemaal omdraaien en dan ben je één of twee games verder en dan heb je zo de wedstrijd gewonnen of verloren."

Via kleinere toernooien richting top honderd

Het is de bedoeling dat Hartono buiten de grand slams volgend seizoen ook wat kleinere toernooien gaat spelen waar ze wél meteen in het hoofdtoernooi staat en geen kwalificatie hoeft te spelen. Zo kan ze wat sneller punten verdienen voor de wereldranglijst.
Het behalen van een plek in de top honderd is zo belangrijk omdat ze dan in de toekomst ook geen kwalificatiewedstrijden hoeft te spelen voor grote toernooien.

Blessure

Tennissen doet ze al dik vier weken niet. Want de Meppelse heeft een scheur in haar buikspier. Er was geen acute aanleiding, dus het lijkt op overbelasting. Het zware seizoen van de internationale doorbraak heeft toch haar tol geëist.
"Ik heb er ook even mee doorgespeeld. Maar dat was achteraf niet zo slim. Ik ben ondertussen al wel heel veel in de gym te vinden. Het gaat steeds beter en ik kan steeds meer, dus ik hoop dat ik binnenkort ook weer op de baan sta", verklaart Hartono.
Het is pas haar eerste serieuze langdurige blessure in haar carrière en qua timing pakt het niet eens zo slecht uit. "Begin januari moet ze weer wedstrijdfit zijn", legt haar performance coach Jan Willem Koopman uit. "Ze heeft vóór haar blessure een hele goede periode gehad. Dus dan zou dat niveau ook weer vrij snel terug kunnen komen. Maar we moeten het wel stap voor stap doen."
Arianne Hartono

Verhuizen naar Amerika?

En tot slot moeten we het ook nog even over de liefde hebben. Want haar vriend Jason is een Amerikaanse tennisleraar die inmiddels ook een rol als coach in haar carrière speelt. En de kans is groot dat Hartono in de toekomst haar liefde achterna reist en naar Amerika verhuist.
"Het is voor ons allemaal iets makkelijker als ik die kant op ga. Hij woont daar en heeft daar een dochter. Die verhuizing kán heel dichtbij zijn. Dat heeft ook met financiën te maken. We moeten kijken hoe het met onze carrières gaat", verklaart Hartono.

College-tennis in Amerika

De Meppelse leerde haar vriend overigens kennen in de vier jaar tijd dat ze college-tennis speelde bij de universiteit van Oxford-Mississippi. In 2018 was ze de eerste Nederlandse ooit die uitgeroepen werd tot beste tennisster van alle Amerikaanse universiteiten. En de keuze om op haar achttiende college-tennis in Amerika te gaan spelen blijkt nu een hele belangrijke keuze te zijn geweest.
"Ik ben daar zodanig gegroeid dat ik wat ik nu doe zo goed aankan. Ik denk wanneer ik dat niet had gedaan, mijn carrière er heel anders uit had gezien. Dan was ik op m'n achttiende al begonnen met al dit gereis en vele wedstrijden spelen. Ik denk dat ik dat niet heel lang had getrokken."
Volgende week vertrekt Hartono naar Amerika om zich daar verder voor te bereiden op het volgende seizoen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl