Passie van Portugezen moet Hurry-Up naar de Final4 helpen

Portugezen van Hurry-Up
Soares, Azenha, Ferreira en Gracio (van links naar rechts) voor het clubhuis van Hurry-Up © RTV Drenthe/Stijn Steenhuis
Met nog zeven wedstrijd te gaan in de BENE-League staat Hurry-Up op slechts één punt van de vierde plek. Nog meer dan in voorgaande seizoenen leunen de Zwartemeerders in de strijd om een ticket voor de Final4 op spelers uit Portugal.
Na Joao Jacob Ramos in het seizoen 2013/2014 duurde het even voor Hurry-Up het weer met een Portugees probeerde. Sinds Tiago Azenha (28) in 2018 zijn weg naar Drenthe heeft gevonden is het dikke mik tussen Hurry-Up en Portugal. "Altijd spelers met de juiste kwaliteit en mentaliteit", aldus Azenha.

In eigen taal overleggen

In zijn vijfde seizoen voor Hurry-Up lijkt linkeropbouwer Azenha helemaal op zijn plek in Zwartemeer. Sinds de zomer speelt hij met drie landgenoten samen. Azenha: "We geven elkaar soms kleine tips in het veld. In onze eigen taal. Dat verstaat niemand."
Doelman David Ferreira (23) sloot in 2021 aan bij Hurry-Up. Afgelopen zomer werden nog eens twee Portugezen door de oranje-zwarten vastgelegd: cirkelspeler Valter Soares (24) en de pijlsnelle Goncalo Gracio (22). "Inmiddels is Hurry-Up in ons land bekend", legt Soares uit.

Via Manuel Kremer

Hij heeft een verleden in Duitsland en Spanje en is net als Gracio door Manuel Kremer naar Hurry-Up gehaald. "Ik hou wel van op avontuur gaan en de BENE-League is een mooie competitie me te laten zien. We hebben een team met veel kwaliteiten", vertelt Soares. Gracio knikt: "Het behalen van de Final4 is ons grote doel geworden."
Passie van Portugezen moet Hurry-Up naar de Final4 helpen
Het viertal heeft even moeten wennen in Nederland. Zo had Ferreira in zijn eerste weken twee uur in de supermarkt nodig om de juiste producten te vinden en klagen zijn landgenoten over de kou en duisternis. Azenha: "Als het winter is ga ik als het donker is naar mijn werk en als ik terugkom is het alweer helemaal donker." Gracio: "Ik mis de zon, echt waar. Ik zweer het!"
Het viertal geeft Hurry-Up in de competitie een zet in de goede richting. Ferreira als verrassende stand-in van positiecollega Boris Tot, in het middenblok van de Zwartemeerders is Soares soms een blok beton, Gracio verdeelt de speeltijd met topschutter op de flank René Jaspers en Azenha is zekerder aan de bal geworden. "Ook zorgen we voor passie", denkt Gracio. Ferreira: "In de Portugese competitie is weinig geld. We zijn gewend om te spelen, omdat we het leuk vinden."

Steun van de fans

Soares neemt alleen genoegen met plaatsing voor de Final4: "Nu is het een kwestie van zaken laten werken." Het slotwoord is voor Azenha. De oudste van het vriendelijke Portugese kwartet: "We kunnen de support van de fans in Zwartemeer gebruiken. Dan kunnen we iedereen verslaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl