Van Emmen naar Manchester: de wonderlijke carrière van Wout Weghorst

ANP-101157747
Weghorst na een goal tegen Veendam, september 2012 © ANP / Cor Lasker
Zijn verhaal leest bijna als een jongensboek. Wout Weghorst, een ietwat ongepolijste voetballer die z'n profcarrière als tweede spits bij FC Emmen begon, werkte zich langzaam omhoog naar onder meer AZ en VfL Wolfsburg, maar degradeerde vervolgens met Burnley. Gisteravond tekende hij een contract bij Manchester United.
De oud-speler van Emmen, die het afgelopen half jaar werd verhuurd aan Besiktas, wordt nu voor de rest van het seizoen verhuurd aan een van de grootste clubs ter wereld.

Het begint bij Emmen

In de zomer van 2012 hangt een carrière als profvoetballer voor Wout Weghorst nog aan een zijden draadje. De bijna twee meter lange spits uit Borne speelde het jaar ervoor in het tweede elftal van Willem II, maar weet bij de club uit Tilburg niet door te breken. Weghorst staat voor de keuze: terug naar de amateurs of ingaan op een aanbieding van FC Emmen, dat dan uitkomt op het tweede niveau in Nederland.

Energieke spits

FC Emmen is die zomer op zoek naar een tweede spits. Joop Gall is in die tijd trainer bij de Drentse club. "Ik werd getipt door René en Harold Eijkelkamp, volgens mij waren zij toen de zaakwaarnemers van Wout", herinnert Gall zich nog. "Ik heb hem toen bekeken. Wat mij meteen opviel was zijn intrinsieke motivatie en de energie die hij in een wedstrijd legde."
Gall kon zo'n type "dat de plaggen eruit liep" goed gebruiken. Maar een sierlijke spits is Weghorst allerminst. "Hij had moeite om een bal te controleren. Hij was een jaar of 19, 20 en ik dacht: ik durf het met hem aan."
Tekst gaat verder na de foto
ANP-101513370
Trainer Joop Gall met zijn 'pupil' in de wedstrijd tegen Cambuur © ANP / Cor Lasker

Tweede viool

Weghorst tekent een contract voor twee jaar bij FC Emmen. De spits weet dat hij tweede viool speelt. Ook in zijn tweede seizoen in Emmer dienst is dat het geval, achter Roland Bergkamp. Volgens Gall had Weghorst daar aanvankelijk geen moeite mee. "Anders moest hij terug naar de amateurs", zegt Gall droogjes. "Later met Bergkamp als eerste spits was er balans in het elftal. Hij had aan één balcontact genoeg en kon ook anderen in stelling brengen. Wout speelde meer voor zichzelf. Dat is ook niet erg, maar hij was een compleet ander type."
En dat was in die periode juist een wapen voor Gall. "Als Bergkamp uitgeblust was, kwam een heel gretige Weghorst binnen de lijnen. Hij zorgde altijd voor gevaar."

Overgang naar Manchester United officieel

De club uit Manchester kondigde gisteravond aan dat Weghorst voor de rest van het seizoen op huurbasis overkomt van Burnley. De 30-jarige aanvaller wordt op Old Trafford gecoacht door Erik ten Hag, die deze zomer overkwam van Ajax. Weghorst was door Burnley voor een jaar verhuurd aan Besiktas, maar die overeenkomst werd deze week ontbonden toen Manchester United zich meldde.

Hongerig

Weghorst wil uiteindelijk meer dan een reserverol in Emmen. "Als je als invaller vaak scoort, gaat het natuurlijk jeuken", weet ook trainer Gall. "En ook in de omgeving van zo'n jongen gaan mensen zeggen dat hij moet spelen. Dan kun je wel wat lastig worden. Maar dat is niet erg. Voor hem was ik helaas wat stoïcijns, ik vond Roland Bergkamp als eerste spits veel beter."
Gall wil Weghorst niet bestempelen als een 'moeilijke jongen'. "Hij was gewoon ongelooflijk hongerig", beschrijft hij. "Dan kom je weleens chagrijnig op het stadion als de keuze weer niet op jou is gevallen." Ook teamgenoten klikken niet altijd even goed met Weghorst. "Hij investeerde zoveel in zichzelf en zag soms anderen dat niet doen. En daar hij ergerde hij zich aan."
Tekst gaat verder onder de foto
ANP-101101231
Weghorst staat bekend om zijn passie en energie © ANP / Cor Lasker

Vertrek bij FC Emmen

In de zomer van 2014 komt er na zo'n twintig doelpunten in ruim zestig wedstrijden een einde aan het dienstverband van Weghorst bij FC Emmen. Gall wil hem behouden, maar daar gaat de clubleiding niet mee akkoord. "Hij had in zijn contract een optie die financieel niet verantwoord was voor de club. Ik had dat contract natuurlijk niet afgesloten, maar ik kon er ook niet voor gaan liggen. Het was een keuze van de leiding."

Kroketten

Na zijn vertrek bij Emmen geeft Weghorst in interviews soms af op zijn voormalige werkgever. Het krokettenverhaal is inmiddels 'berucht'. Gall zucht even, maar kan er nu wel om lachen. "Daar is hij ook door onze spelers op aangesproken. Hij moest niet zulke onzin uitkramen", vertelt Gall. "Bij Emmen kreeg je als er niet gespeeld werd eens in de maand een gehaktbal of een kroket. Wout deed alsof we dat elke dag deden en dat is dikke flauwekul. Misschien was dat een beetje puberaal gedrag van hem."

Heracles

Weghorst vertrekt in 2014 naar Heracles Almelo. Daar speelt hij met onder anderen Menno Heerkes, die inmiddels in de 4e Divisie bij vv Hoogeveen voetbalt. De in Hardenberg geboren Heerkes kijkt er wel van op dat Weghorst het nu tot Manchester United schopt. "Daar mag hij wel heel trots op zijn en hij verdient het ook, Wout is een echte winnaar, hij geeft altijd alles", vertelt Heerkes. "Technisch was Wout eerst niet zo sterk, maar hij heeft zich altijd weten te verbeteren."
Na de periode bij Heracles hebben beide spelers altijd contact met elkaar gehouden. Heerkes stelt dat het niet altijd gemakkelijk was met Weghorst in de groep: "Het was wel wennen voor het team, hij eist heel veel van zichzelf, maar ook van zijn medespelers en dat wordt niet altijd door iedereen op prijs gesteld."
Tekst gaat verder onder de foto
Menno Heerkes
Menno Heerkes in dienst van Heracles Almelo © ANP

De weg naar de top

In de jaren daarna speelt Weghorst nog voor AZ, VfL Wolfsburg, Burnley en Besiktas. Volgens Joop Gall is de spits het toonbeeld van iemand die het maximale uit zijn carrière haalt. Ook wist hij het tot het Nederlands elftal te schoppen. "Ruben Schaken was nog zo'n speler die ik scoutte en die Oranje haalde. Wout dus ook. Wat dat betreft heb ik goed gescout", lacht Gall. "Ik wist wel dat hij met zijn motivatie zich zou ontwikkelen, maar dit had ik ook niet kunnen bevroeden."
Gall zat dan ook glimlachend op de bank toen Weghorst eind vorig jaar in de kwartfinale op het WK in Qatar twee goals maakte tegen Argentinië. "Dat is toch fantastisch voor zulke spelers. Dat kun je mooi op je palmares zetten. En ik vind het dan ook leuk dat ik z'n ex-trainer ben."
Tekst gaat verder onder de foto
Weghorst bij Heracles
Weghorst in dienst van Heracles © RTV Oost

'Een Weghorst is altijd bruikbaar'

De oud-trainer van FC Emmen denkt dat Weghorst ook van waarde kan zijn in het Theatre of Dreams. zoals stadion Old Trafford ook wel wordt genoemd. "Elke ploeg, of het nu in de Premier League of in de Bundesliga is, kan een Wout Weghorst gebruiken", stelt Gall overtuigd. "Chapeau Wout, goed gedaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl