Roelof Thijs vreest voor toekomst WK ijsspeedway: 'Doet hartstikke zeer'

Roelof Thijs vreest voor toekomst WK ijsspeedway: 'doet hartstikke zeer'
Roelof Thijs vreest voor toekomst WK ijsspeedway: 'doet hartstikke zeer' © RTV Drenthe / Karin Mulder
IJSSPEEDWAY - "Dat bericht deed me hartstikke zeer", zegt voormalig ijsracer Roelof Thijs (76) uit Assen. Hij is in Nederland het boegbeeld van ijsspeedway.
Voor de derde keer in vier jaar tijd gaat er een streep door de Nederlandse ronde van het WK IJsspeedway in Thialf. Twee keer was corona de boosdoener. Dit jaar gaat het evenement niet door omdat de energiekosten zijn verdrievoudigd.

275.000 kilowattuur voor 18 centimeter ijs

Thijs heeft er zichtbaar moeite mee. "Als je alles verbiedt, gaan ze andere stoute dingen doen en dan krijg je ze ook niet meer terug."
Voor de Stichting IJsspeedway Assen, die sinds 1973 verantwoordelijk is voor de organisatie van de Nederlandse WK-ronde, was het soms lastig uit te leggen. "Ze snappen het vaak niet. Er ligt toch gewoon ijs in Thialf en waarom kunnen we daar niet op racen?", krijgt voorzitter Erik Hoekstra van de Stichting IJsspeedway Assen vaak te horen. "Dan probeer je uit te leggen dat je 275.000 kilowattuur nodig hebt om een ijsvloer van achttien centimeter te krijgen. En dat kost gewoon heel veel geld."
De Stichting IJsspeedway Assen, onderdeel van de Motorclub Assen, organiseerde 45 jaar lang de wereldtitelstrijd in de provinciehoofdstad. Na sluiting van de ijsbaan daar verhuisde het hele circus in 2017 voor het eerst naar Thialf in Heerenveen. Maar de organisatie bleef in Drentse handen.
(Tekst gaat verder na de video)
Doodsteek voor ijsspeedway in Nederland?

Boycot van de Russen

Hoekstra is ook somber over de nabije toekomst van het evenement. Want sinds vorig jaar ontbreken ook de Russen in de strijd om de wereldtitel. Sinds de oorlog in Oekraïne worden zij geboycot.
"Er is vrij weinig jonge aanwas in de landen om ons heen. Met alle respect voor de oude garde die nog steeds racet. Daar komen de mensen ook nog steeds voor naar de stadions. Maar dat houdt een keer op", vertelt hij.
IJsspeedway zonder Russen is hetzelfde als schaatsen zonder Nederlandse. "Het is voetballen zonder bal", vult Thijs aan. "Het zijn jongens die echt motor kunnen rijden. En het voordeel voor hen is nu dat ze nog volop rijden daar. Dus ze worden nóg sterker."

'Kans klein dat we volgend jaar wél organiseren'

"Ik schat de kans laag in dat wij volgend jaar het WK weer gaan organiseren", stelt Hoekstra. "We zitten in september weer met Thialf om tafel over volgend jaar. Maar ik verwacht niet dat we binnen een half jaar een andere energieprijs hebben."
Maar om zelf de stekker eruit te trekken, daar is het nog te vroeg voor, volgens Hoekstra. "Het zit nog te veel in ons bloed om nu al te zeggen: we stoppen definitief."

Roelof Thijs-bokaal

En daar is Roelof Thijs ook nog niet aan toe. Want het zou ook meteen het einde betekenen van de strijd om de Roelof Thijs-bokaal. Een wedstrijd voor jonge talenten in het voorprogramma van het WK waarvoor Thijs zelf altijd de trofee maakt. Voor de komende jaren staan de prijzen al klaar. "Ik hoop dat ik ze ooit nog kan uitreiken want ik heb daar natuurlijk uren aan werk inzitten, besluit Thijs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl