Springruiters van de toekomst strijden op ponydag Indoor Hartje Drenthe

Springruiters van de toekomst strijden op ponydag Indoor Hartje Drenthe
Springruiters van de toekomst strijden op ponydag Indoor Hartje Drenthe © RTV Drenthe/Karin Mulder
PAARDENSPORT - De hindernissen staan op 40 centimeter in de manege van Paardensportvereniging De Stroomruiters in Beilen. De ponydag van Indoor Hartje Drenthe kan beginnen. We kijken onder meer naar de strijd tussen Stijn Wessels (8) met zijn Lilly uit Gasselte; Femke Westerbeek (10) uit Wijster rijdt op Sterre.
Femke rijdt later ook nog het parcours over 50 centimeter en gaat daar met de zege aan de haal. Een mooie oranje strik en een envelop met 25 euro is de buit van de dag. En dat terwijl Sterre soms best onrustig was.
"Dan gaat ze heel hard met haar hoofd schudden en na hindernis negen ging ze even bokken. Maar ik dacht: ik moet wel gewoon door nu en dat lukte", reageert Femke. Ze maakte Sterre zelf zadelmak.
Ook Stijn en Lilly brengen het er goed vanaf. Voor hen was het pas hun vierde concours samen. "Ik was zenuwachtig. Ik had een beetje kriebels in m'n buik", zegt Stijn na afloop. En als het aan hem ligt treedt hij in de toekomst in de voetsporen van zijn grote voorbeelden. "Marc Houtzager en Jeroen Dubbeldam", zegt hij.

Drie van de vier dochters rijden paard

Het is een drukke dag voor de familie Westerbeek uit Wijster. Femke is nu klaar, maar drie van de vier dochters van het gezin rijden paard. Je zou zeggen: een hele onderneming, maar vader Joost vindt het alleen maar mooi.
"Wij vinden het als gezin hartstikke leuk dat ze fanatiek zijn en we zullen er alles aan doen om ze te steunen, maar we gaan niet de groom voor onze kinderen spelen. Dat absoluut niet", zegt hij resoluut. "Op deze manier krijgen ze ook meteen een goede band met de pony, zodat ze samen door het vuur kunnen in het parcours."
Ondanks dat de sport van zijn dochters veel tijd kost, doet Joost het graag. "Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld iedere week op het voetbalveld te staan", zegt hij lachend.

Zussen nemen het tegen elkaar op

Als Femke klaar is, is het de beurt aan Hilde (12) en Laura (15). De zussen Westerbeek nemen het in een parcours over 80 centimeter tegen elkaar op. En terwijl Hilde met Coco Chanel als een speer over de hindernissen vliegt, is het niet de dag van haar grote zus. Laura heeft te maken met een zeer tegendraadse Jeronimo die drie keer weigert op de eerste hindernis. De pony is pas 4 jaar oud en Laura heeft de laatste tijd niet veel op hem gereden.
"Laura is bloedfanatiek. Voor haar telt alleen de eerste plek en dat zit haar soms best in de weg", verklaart vader Joost. "Maar leg dat maar eens uit aan een vijftienjarige."

Stijl

's Avonds neemt Laura revanche bij de paarden. Dan loopt het allemaal wel naar wens. Haar zusje Hilde wordt knap zevende in de rubriek bij de pony's waarin 36 combinaties van start gingen. Buiten dat de dames foutloos moeten zien te blijven, kijkt de jury ook naar de stijl van de ruiters.
"Eén cijfer krijg je voor hoe je rijdt. Of je bijvoorbeeld netjes zit", legt Hilde uit. "Je krijgt ook een cijfer voor de wijze van rijden: of je in het goede tempo naar de hindernissen toe rijdt. En tot slot krijg je nog een cijfer voor de algemene indruk en dat gaat om het totaalplaatje."

Jury: paardenwelzijn is belangrijk

Jurylid Wilto Molema kan vanuit het juryhok het hele parcours goed overzien. "Wat wij tegenwoordig nog belangrijker vinden is het welzijn van het paard. Hoe ga je daar mee om? Bij een weigering mag je best wel een beetje streng zijn, maar je mag niet boos worden op je paard", verklaart hij.
"Je kunt pas een parcours in een hogere klasse rijden als je 'm in een lagere klasse goed hebt gereden. Altijd racen en jakkeren kan niet", rondt Molema af.
(Tekst gaat verder na de video)
Jonge springruiters strijden op ponydag Indoor Hartje Drenthe

Uiterlijk

Opvallend is dat er op jonge leeftijd alleen maar meiden starten op het concours. Maar hoe ouder de ruiters worden in de loop van de dag, hoe meer jongens zich melden. Maar opvallend is dat bij de meiden het uiterlijk ook een belangrijke rol speelt. Er loopt een pony met een uitgeschoren hartje op haar bil, de ander heeft een ster. Maar Imke Snelten uit Hoogeveen spant met haar 5-jarige Kees de kroon.
"Aan de ene kant heeft Kees een Batman op z'n bil en aan de andere kant een bliksemschicht. Hij wordt elk jaar in de winter geschoren en dan kunnen we er best iets leuks van maken", lacht Snelten. "Je tekent het gewoon op karton, dan knip je het uit en druk je het op z'n bil en dan scheer je het zo met een tondeuse uit. En dan hoop je op het beste en dat het niet mislukt."
(Tekst gaat verder na de foto)
Renzo Zoer (12) het jongere broertje van Albert start met drie pony's in Beilen
Renzo Zoer (12) het jongere broertje van Albert start met drie pony's in Beilen © RTV Drenthe/Karin Mulder

Renzo Zoer

Tot slot stuiten we nog op een trailer van Stal Zoer. Deze keer gaat het niet om Albert, maar om z'n jongere broertje Renzo. Hij is pas 12 en start in Beilen met drie pony's. Z'n achternaam schept verwachtingen, maar daar heeft Renzo niet veel last van.
"Die naam helpt wel en thuis heb ik ook een manege waar ik kan rijden." Daarnaast helpt z'n grote broer hem regelmatig. "Hij geeft me wel vaak les. Hij heeft me ook geleerd in het begin hoe ik mijn pony moet corrigeren. En hij leert me nu ook hoe ik het moet aanpakken als m'n pony een keer stopt."
En Renzo heeft grote dromen voor de toekomst. "Ik zou wel een keer naar het EK willen en daar ook misschien wel een prijsje winnen. Ik zou ook wel in Amerika willen springen en over de hele wereld reizen", besluit Renzo.
Kortom: we hoeven ons in Drenthe geen zorgen te maken over de toekomst van de springsport. De ambitieuze jeugd staat te trappelen van ongeduld.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.