Eerste ronde eindstation voor Arianne Hartono op Australian Open

Arianne Hartono
Arianne Hartono in haar eerste ronde op de Australian Open © ANP
TENNIS - Arianne Hartono is er niet in geslaagd de tweede ronde van de Australian Open te bereiken. De nummer 240 van de wereld verloor in de openingsronde van de Australian Open met 6-4 6-3 van de Amerikaanse Shelby Rogers, de 51e op de mondiale ranglijst.
De partij op baan 5 ging in eerste instantie gelijk op. Bij 2-2 verloor Hartono voor het eerst haar servicegame. De Meppelse brak direct terug, maar moest haar daaropvolgende opslaggame opnieuw afstaan. Bij 5-4 maakte Rogers (30), die in 2021 nog de vierde ronde haalde in Australië, het af met een overtuigende lovegame.
In de tweede set leek Hartono op weg naar de gelijkmaker in sets, maar bij een 3-1 voorsprong daalde haar niveau en verloor ze vijf games op rij, waarvan de laatste op 'love'. In de laatste game sloeg ze twee dubbele fouten op rij en leek ze het wel te geloven. Na een uur en 24 minuten benutte Rogers haar eerste wedstrijdpunt met een sterke return.

Prijzengeld een factor

Hartono maakte in de Australische hitte - in Melbourne was het rond de 35 graden Celsius - 20 punten minder dan haar opponente: 52 om 72. Rogers benutte zes van de tien breakpoints, Hartono drie van de acht.
Voor de 26-jarige Hartono was het haar tweede wedstrijd in het hoofdtoernooi van een grand slam. Ze is dit jaar de enige Nederlandse deelnemer in het vrouwentoernooi. Vorig jaar verloor ze in Melbourne, toen ook als qualifier, in de openingsronde van de Amerikaanse Amanda Anisimova. Dit jaar is ze mede vanwege het prijzengeld afgereisd naar Australië, ondanks een buikblessure die haar voorbereiding moeilijk maakte.
"Deelname aan de kwalificaties was voor mij een heel goede motivatie, want die cheque laat je niet zomaar liggen. Een ander toernooi had ik eerder afgezegd", bekende ze na afloop van de verliespartij. Tennissers die deelnemen aan het kwalificatietoernooi ontvangen minimaal 16.740 euro aan prijzengeld. Hartono heeft met het bereiken van het hoofdtoernooi zelfs een slordige 70.000 bij elkaar geslagen.

Verwachtingen

Door de blessure had Hartono weinig verwachtingen de start van 2023. "In de eerste week van het jaar serveerde ik voor het eerst weer eens. En na afloop had ik overal spierpijn. Ik ben van 0 naar 100 gegaan en daardoor heb ik nu ook last van onder meer mijn elleboog en schouder."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.