Achilles-voetballer Rachid Traoré maakt nieuwe start na verblijfsvergunning

Achilles-voetballer Rachid Traoré maakt nieuwe start na verblijfsvergunning
Achilles-voetballer Rachid Traoré maakt nieuwe start na verblijfsvergunning © Jorn Reuvers
VOETBAL - Hij gaat één dag naar school en werkt vier dagen als elektromonteur bij Eekels in Kolham. Middenvelder Rachid Traoré van Achilles 1894 in Assen heeft z'n leven goed op de rit. Twee jaar geleden kreeg hij, na acht jaar procederen, zijn verblijfsvergunning.
Zijn zaak werd breed uitgemeten in de media, zowel regionaal als landelijk. Want zijn teamgenoten bij zijn voetbalclub in Assen en klasgenoten van z'n opleiding van het Alfa College in Groningen voerden actie om Traoré in Nederland te houden. Z'n legalisatie, dik twee jaar geleden, zorgde voor een nieuwe start in z'n leven.
"Ik bouw kasten af en die gaan straks naar de schepen", verklaart Traoré met een schroevendraaier in z'n hand. "Ik ben nog niet zo ervaren. Maar ik vind het mooi om te leren, daar word ik beter van."
Eekels is een internationaal bedrijf met meer dan negenhonderd werknemers. Het is actief in de marine, offshore, industrie en infra als het gaat om technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw. Zo bouwt bedrijf ook complete scheepssystemen.

Nieuwe baan

Voormalig voorzitter van Achilles, Ronald Keen, zit al ruim twintig jaar in het management van het bedrijf. Als clubvoorzitter hielp hij Traoré destijds bij de moeizame procedures richting z'n verblijfsvergunning. Maar het contact bleef en Keen hielp hem ook naar deze nieuwe baan.
"Hij had al een paar keer tegen mij gezegd dat hij techniek ook leuk vond. En toen heb ik hem een paar dagen laten meelopen. Dat vond hij zo mooi en toen heeft hij die kans met beide handen aangegrepen. En dat gaat heel goed", vertelt Keen.
"Er zit gewoon een goede kop op. Hij heeft hele verschrikkelijke dingen meegemaakt in het verleden, dat gun je niemand. Wij hebben onze schouders eronder gezet, maar je krijgt ook energie van hem terug. Hij is heel dankbaar en hij doet het uiteindelijk allemaal zelf", gaat Keen verder.
Hoe gaat het met Achilles-voetballer Rachid Traoré?

Gevlucht uit Burkina Faso

Traoré. is inmiddels 26 jaar. Op z'n zestiende vlucht hij uit het West-Afrikaanse Burkina Faso. Z'n beide ouders leven dan al niet meer. Maar omdat Burkina Faso een zogenaamd 'veilig land' is, mag Traoré niet in Nederland blijven.
Er volgen verschillende acties om de voetballer in Nederland te houden. Maar desondanks moet hij zich in 2016 toch melden bij het vertrekcentrum in Ter Apel om zich voor te bereiden op een terugkeer naar z'n geboorteland. Maar omdat ze hem daar ook niet erkennen, wordt hij uiteindelijk op straat gezet.

Verblijfsvergunning

De paniek is groot als hij begin 2017 even helemaal van de radar verdwijnt. De zaak krijgt veel media-aandacht, ook landelijk. Het wordt uiteindelijk een zaak van advocaten en in september 2020 krijgt Traoré alsnog een tijdelijke verblijfsvergunning. De voetbalclub in Assen bleef hem steunen. En tot op de dag van vandaag is hij daar dankbaar voor.
"Hier voel ik me echt thuis", vertelt de 26-jarige middenvelder. "Ik ben blij met de jongens. Het is gewoon een gezellige club en Achilles heeft heel veel voor mij gedaan. Daar ben ik trots op. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen dat voor mij zouden doen. Daar ben ik heel blij mee."
Z'n teamgenoot bij Achilles, Wouter van der Molen, merkt dat Rachid is veranderd nadat hij twee jaar geleden z'n verblijfsvergunning heeft gekregen. "Hij is wat vrolijker omdat hij minder onzekerheid heeft. Hij gaat hartstikke leuk mee met de groep."
In 2025 kan Traoré een permanente verblijfsvergunning krijgen. Met een diploma op zak en een toereikend en duurzaam inkomen lijkt dat een formaliteit.

Stadsderby

Morgen spelen de Achillianen, met Rachid, de Asser stadsderby tegen LTC. Een wedstrijd waar hij altijd reikhalzend naar uit kijkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl