Tibor del Grosso moet hoofd buigen voor oppermachtige Nys bij WK voor beloften

Tibor del Grosso
Tibor del Grosso moet hoofd buigen voor oppermachtige Nys bij WK voor beloften © ANP Bas Czerwinski
VELDRIJDEN - Tibor del Grosso (19) uit Eelde heeft vanmiddag zilver gewonnen bij de beloftenwedstrijd op het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide.
De wereldtitel ging met overmacht naar Thibau Nys. De 20-jarige zoon van alleswinnaar Sven Nys reed na de eerste ronde weg bij de rest en finishte, na een wedstrijd over vijftig minuten, solo.
Del Grosso pakte nog wel de kopstart en draaide als eerste het veld in gevold door Nys en David Haverdings uit Zuidlaren. Maar Haverdings zakte, als eerstejaars belofte, in de eerste ronde al vrij snel terug naar de zevende plaats. Hij finishte uiteindelijk als negentiende.

Bandenwissel

Del Grosso moest Nys na de eerste doorkomst laten gaan. Voorgaande dagen was het parcours in Brabant nog droog, maar vandaag miezerde het in Hoogerheide. Hierdoor slipte Del Grosso in de beginfase van de wedstrijd in de bochten vaak weg.
In de tweede ronde gaf Del Grosso daarom bij de materiaalpost aan dat hij op andere banden verder wilde. De 19-jarige Drent was gestart op zogenoemde Small Birds, maar koos uiteindelijk voor Rhino's met meer profiel.
Na de fietswissel had Del Grosso een achterstand van zeven seconden op leider Nys en kon hij op de vijfde plaats, achter vier Belgen, weer invoegen.
De voorsprong van Nys liep alleen maar verder op. Samen met de Belgen Witse Meeussen en Joran Wyseure knokte Del Grosso voor de twee overgebleven medailles. In de eindsprint hield Del Grosso de Belgen achter zich.

Wereldtitel aflossingsploeg

Gisteren werd Del Grosso al wel wereldkampioen met de Nederlandse aflossingsploeg. Dat is een nieuw onderdeel op het WK. Bij deze gemengde estafette komen drie renners en drie rensters uit verschillende categorieën (junior, belofte en elite) in actie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl