Maike van der Duin grijpt net naast medailles bij scratch op EK

Maike van der Duin grijpt net naast medailles bij scratch op EK
Maike van der Duin grijpt net naast medailles bij scratch op EK © ANP/Robin van Lonkhuijsen
BAANWIELRENNEN - Maike van der Duin is bij het EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen als vierde gefinisht op haar favoriete onderdeel scratch.
De 21-jarige renster uit Assen zag met nog elf van de veertig rondes op het bord de Portugese Maria Martins samen met de Spaanse Eukene Larrarte wegrijden uit het peloton. Ze kregen meer dan een halve baan voorsprong en gaven die niet meer uit handen.
Van der Duin ging de sprint om het brons vroeg aan, maar werd net voor de finish verrast door de Poolse Daria Pikulik.

Scratch

Het principe van de scratch is simpel. De wedstrijd gaat over tien kilometer en rensters die door het peloton op een ronde achterstand worden gezet, worden uit de wedstrijd gehaald. Na tien kilometer is de renster die als eerste over de streep komt de winnares.

Zilver op WK

De afgelopen twee jaar won Van der Duin zilver op deze discipline op het wereldkampioenschap baanwielrennen. Nadeel van dit onderdeel is dat het niet Olympisch is.
Buiten de scratch komt Van der Duin deze week ook nog in actie op de afvalkoers en de koppelkoers. Daarnaast start ze vrijdag nog op het omnium: dat is een combinatieklassement van vier baanonderdelen die op één dag worden verreden.

Roy Eefting

Vrijdagavond staat ook Roy Eefting (33) uit Emmen aan de start van het EK. Hij komt alleen uit op het onderdeel scratch. Vorig jaar won hij zowel op het EK als het WK brons op deze discipline.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl