Lorena Wiebes wint aangepaste Women's WorldTour Ronde van Drenthe

Lorena Wiebes Ronde van Drenthe
Lorena Wiebes was oppermachtig in de massasprint in Hoogeveen © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
WIELRENNEN - Lorena Wiebes heeft de aangepaste Women's WorldTour Ronde van Drenthe in Hoogeveen gewonnen. De renster van SD Worx was veruit de sterkste in de massasprint en hield Susanne Anderson (Uno-X Pro Cycling Team) en Maike van der Duin uit Assen (Canyon//SRAM Racing) achter zich.
De zege betekent voor Wiebes haar derde overwinning op rij in de Ronde van Drenthe. Ze ervaart daarmee Marianne Vos. Zij won in 2011, 2012 en 2013, maar ontbrak vandaag.
Kijk hier de Women's WorldTour terug
Vanwege de sneeuw en gladde wegen werd het parcours vanmorgen nog drastisch ingekort van 150 kilometer naar 100 kilometer. Ook werd de start met een uur verlaat en verplaatst van het Raadhuisplein in Emmen naar de voet van de VAM-berg in Wijster.
De vrouwen reden zes plaatselijke omlopen rondom en over de VAM-berg in Wijster en finishten zoals gepland naast het gemeentehuis van Hoogeveen. Vanwege de gladheid ontbraken vandaag ook de karakteristieke keienstroken in het parcours.

Koersverloop

Na een uur koers was er een massale valpartij waardoor een kopgroep van acht vrouwen de ruimte kreeg van het peloton. SD Worx was met drie rensters vertegenwoordigd. Zij kregen gezelschap van nog eens vier vrouwen. En die kopgroep kreeg nog eens uitbreiding van een achtervolgende groep van dertig rensters.
En zo bepaalden dik veertig vrouwen de finale. Zij sprintten in Hoogeveen voor de zege. De sprintvoorbereiding verliep voor Wiebes ideaal vanwege haar ploeggenotes die de haar goed voorin hielden en haar op enkele honderden meters voor de finish op gang trokken. Niemand kon het wiel houden van de voormalige Nederlands kampioen op de weg en zo sprintte Wiebes onbedreigd naar de zege.
"De hele wedstrijd voelde ik mij goed", verklaart Wiebes bij RTV Drenthe haar ogenschijnlijk simpele zege. "Het team was ook sterk. Na de laatste keer VAM-berg zaten we de hele tijd voorin, ze brachten me daarna goed. Ik ben blij dat ik het af kon maken."
Kijk hier naar de slotmeters van de Ronde van Drenthe en de reactie van winnares Lorena Wiebes:
Lorena Wiebes wint Ronde van Drenthe

Van der Duin blij met derde plek

De Assense Maike van der Duin sprintte naar een derde plek, en daar was ze zeer tevreden mee. "Dit is echt een droom, vooraf had ik hier voor getekend", zegt ze met een grote big smile op haar gezicht. "De hele dag voelde ik mij supersterk. Toen het parcours vanochtend werd aangepast, dacht ik: dit kan positief uitpakken of de verkeerde kant opvallen. Maar het deed me eigenlijk niks, die onzekerheid. Ik zit supergoed in m'n vel en hoopte gewoon dat we gingen koersen."
Bij de laatste keer VAM-berg reed Van der Duin met de beste mee naar boven. Toen dacht ze: ik maak een goede kans. "Het was vanaf toen all in voor de sprint. De laatste meters dacht ik nog hoe mooi het zou zijn om podium te rijden."
Kijk hier naar het volledige interview met Maike van der Duin:
Maike van der Duin uit Assen finisht als derde

Live op TV Drenthe

Morgen staat de Albert Achterhes Profronde voor de mannen op het programma. Of daar ook wijzigingen in worden aangebracht, is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat zij morgen om 10.30 uur op het Raadhuisplein in Emmen starten. De finish wordt tussen tussen 15.00 uur en 15.30 uur verwacht aan de Prinses Beatrixtraat in Hoogeveen. De finale van de mannen is morgen vanaf 14.00 uur live te zien op TV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.