Sportman van het Jaar Brian Prent: 'Topsport en fulltime baan op het dak gaan niet samen'

Sportman van het Jaar Brian Prent: 'topsport en fulltime-baan op het dak gaan niet samen'
Sportman van het Jaar Brian Prent: 'topsport en fulltime-baan op het dak gaan niet samen' © RTV Drenthe/Karin Mulder
TAEKWONDO - Bovenop het dak van Van der Valk in Assen. Daar treffen we de kersverse Sportman van het Jaar van onze provincie aan. Bijna drie weken geleden werd taekwondoka Brian Prent (22) uit Hoogeveen in Schouwburg Ogtertop in Meppel verkozen boven tennisser Max Houkes en mountainbiker Tim Smeenge.
"Achteraf merk je dat het toch een hele titel is. Ik heb heel veel felicitaties van ook onbekende mensen gekregen en ik moest interviews doen en noem het maar op."

Nederlands kampioen zwaargewichten

Prent is de regerend Nederlands kampioen taekwondo bij de zwaargewichten. Ook won hij afgelopen seizoen de Mallorca Open en het prestigieuze Open Windmills-kampioenschap in eigen land. Hij combineert z'n sport met een volledige werkweek als dakdekker.
"Misschien is het beter om wat minder zwaar werk te hebben maar het is prima te doen", reageert Prent. "Ik loop de hele dag met rollen van 20 kilo te sjouwen en moet veel tillen. En daar komt het branden nog bij."

'Mank lopen op het dak'

En af en toe zien zijn collega's ook dat Prent aan taekwondo doet. "Als ik bij een wedstrijd een blessure oploop, wil ik nog wel eens mank lopen op het dak." Maar desondanks leven z'n collega's erg mee met zijn sportcarrière en stemden ze ook volop mee voor de Drentse sportverkiezing.
Gerjan de Jonge zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het onderwerp zelfs een agendapunt werd tijdens een bedrijfsmeeting. "Ja, ik ben supertrots natuurlijk. Het is een hele prestatie", zegt hij.

Ambitie?

Prent heeft de mazzel dat zijn werkgever de extra vrije dagen sponsort die hij nodig heeft voor buitenlandse toernooien. Toch heeft de Hoogevener niet de ambitie om helemaal voor z'n sport te gaan.
"Dan moet je niet dit werk doen en dan moet je twee of drie keer per dag gaan trainen en dat is niet meer mijn ambitie."

Sidokwan

Prent traint bij taekwondo-vereniging Sidokwan uit Hoogeveen altijd samen met z'n broer Kevin (25). Beiden komen uit in de klasse boven de 87 kilo. Ze zijn op trainingen tot elkaar veroordeeld omdat er in Nederland maar weinig gelijkwaardige zwaargewichten te vinden zijn.
Al deccennialang is Sidokwan een begrip in de sport. Larry Meijer is bijna 45 jaar de drijvende kracht achter de vereniging uit Hoogeveen. Hij leverde al veel kampioenen af maar de prijs Sportman van Drenthe is nieuw voor Sidokwan.
"Het is mooi dat wij en ook de vereniging op deze manier een stukje erkenning krijgen voor de sport die we doen", reageert broer Kevin.
(Artikel gaat verder na de video)
Taekwondoka Brian Prent Sportman van het Jaar en dakdekker

Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport waarbij de nadruk op zelfverdediging ligt. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon vuist en do de kunst van. Vrij vertaald is dat dus: de kunst van de voet en de vuist. En daarbij speelt de voet met 80 procent de hoofdrol. De vuisten moeten de overige 20 procent opknappen.

Lange sterke stelten

En de lange sterke stelten van Prent zijn ook meteen z'n belangrijkste wapen. "Hij zwaait die benen zo in je nek en daar zit heel wat kracht in. En daarnaast heeft hij een heel sterke achterwaartse trap", analyseert Meijer.
Hij was ook de man die de gebroeders Prent in aanraking bracht met taekwondo. "Larry woonde altijd een paar huizen verderop bij ons in de straat. Dus daar kwamen we vroeger met z'n tweetjes aan de deur", herinnert Brian zich. "We gingen met Larry in de auto naar de club toe hier en zijn eigenlijk nooit meer weggegaan", vult broer Kevin aan. "De gebroeders Prent zijn bij mij echt top. Het zijn ook jongens die echte clubliefde hebben", besluit Meijer.

Principe-afspraak

De broers hebben wel één belangrijke principe-afspraak met elkaar gemaakt. "Op de training vechten we tegen elkaar, maar op wedstrijden doen we dat niet", verklaart Brian. "Mijn ouders willen dat niet en wij ook niet. Je gaat toch altijd een tikkeltje harder op een toernooi en als je elkaar dan blesseert heb je er allebei niks aan. Dus op de training vechten we tegen elkaar en buiten de training zijn we lief tegen elkaar", besluit Brian lachend.
Over drie weken wacht voor de gebroeders Prent het volgende toernooi in Duitsland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.