Elmar Reinders raast door het Vlaamse voorjaar voor Team Jayco Alula

Elmar Reinders raast door het Vlaamse voorjaar voor Team Jayco Alula
Elmar Reinders raast door het Vlaamse voorjaar voor Team Jayco Alula © @sprintcycling
WIELRENNEN - In drie weken tijd rijdt Elmar Reinders (31) uit Assen alle zeven voorjaarskoersen in Vlaanderen: van De Panne tot aan Parijs-Roubaix. Sinds afgelopen zomer verdedigt hij de kleuren van de Australische WorldTourploeg Jayco-Alula. Hij heeft het prima naar z'n zin op het allerhoogste niveau ter wereld.
"Als je de kans krijgt om op dit niveau te fietsen dan kun je alle koersen rijden waar je altijd van droomt", reageert Reinders. "Het niveau van de hele ploeg is hoger. We doen mee om de zeges. Dat is een hele andere mindset dan wanneer je in een kleine ploeg rijdt en denkt: we gaan met z'n allen meespringen en als we in beeld rijden is het goed."

Sprinter Dylan Groenewegen

Afgelopen zomer kreeg Reinders een telefoontje van sprinter Dylan Groenewegen met de vraag of hij belangstelling had om hem te ondersteunen tijdens de sprint. En dat terwijl Reinders bijna al bij een andere WorldTour-ploeg had getekend. Op de valreep koos Reinders voor de ploeg uit Australië.

Vroege vlucht

Afgelopen zondag tijdens de kletsnatte en steenkoude editie van Gent-Wevelgem was de 31-jarige Drent mee in de vroege vlucht. Tot 55 kilometer voor de streep bleef de kopgroep uit de greep van het peloton.
"Het is ook een beetje je mindset. Als je denkt: ik ga ervoor, dan moet je er ook voor gaan. Dan moet je niet denken ik heb vijftig procent kans. Dan moet je er vol voor gaan en als je niet meezit dan heb je pech."

"Hij kan goed wringen"

Tristan Hoffman is tijdens Dwars door Vlaanderen de ploegleider van Team Jayco Alula. Hij won de koers zelf twee keer en herkent de kwaliteiten van Reinders.
"Hij weet hoe hij in het peloton moet rijden en is niet bang. Hij kan zich er goed tussen wringen en heeft al mooie dingen laten zien. Daarnaast is hij belangrijk voor Dylan Groenewegen bij het aantrekken van de sprint".

Knechten

Bij Dwars door Vlaanderen is Groenewegen er niet en is de Australische sprinter Michael Matthews de man die in de finale afgeleverd moet worden. Hij won onder meer vier Tour-etappes. Reinders voelt zich in Vlaanderen als een vis in het water als knecht.
"Het is wel een rol die me goed ligt. Ik ben vrij handig in positioneren en in het peloton rijden en dat is in deze koersen heel belangrijk."

"Oog voor detail"

Z'n Australische ploeggenoot Luke Durbridge heeft dezelfde rol. Hij rijdt al twaalf jaar voor de ploeg en kan het goed vinden met de 31-jarige Drent.
"Ik hou heel er van zijn rust rond de wedstrijden en hij heeft oog voor detail. Hij kent alle parcoursen goed en hij houdt er ook van om bezig te zijn met zijn materiaal, zoals bijvoorbeeld de bandendruk. Hij is heel precies als het om het fietsen gaat en dat is heel goed."
(Artikel gaat verder na de foto)
Elmar Reinders tijdens Dwars door Vlaanderen
Elmar Reinders tijdens Dwars door Vlaanderen © @sprintcycling

"Van alles is te veel"

Nooit eerder had Reinders het zo goed voor elkaar bij een ploeg qua verzorging en materiaal. "Je kunt hier nergens wat van zeggen: van alles is te veel. Ik denk dat er zeker dertig man alleen al om onze mannenploeg heen loopt. Je hebt ploegleiders, mensen voor de social media, de pers, de fietsen. We hebben een eigen dokter en een kok. Ze hebben gewoon het hele hotel afgehuurd en eigen mensen in de keuken staan."

Voeding

Zij zorgen voor uitgebalanceerde maaltijden maar daarbuiten is voeding geen obsessie voor Reinders. "Ik let wel op maar ik leg niet alles op de weegschaal. De dag voor de koers, de koersdag zelf en de dag erna komen ze wel met dingen die je nodig hebt."

Grote ronde?

De grote vraag is of Reinders bij z'n nieuwe ploeg in aanmerking komt voor een grote ronde. Dat was nog één van z'n grootste wensen om door te groeien naar het hoogste niveau. Er zijn binnen de ploeg nog geen keuzes gemaakt, maar Hoffman adviseert Reinders met de Vuelta te beginnen. "Aan het einde van het seizoen zijn veel renners moe, dat maakt het toch iets makkelijker. De heuvels kan hij ook aan maar voor de échte bergen zal hij nog wel een tandje bij moeten zetten."
Zelf droomt Reinders natuurlijk van de Tour de France. En hij denkt wel dat hij daar klaar voor is. "Misschien als je de Tour rijdt dat je dan een stap zet die je nodig hebt om volgend voorjaar nog beter te zijn qua hardheid.

Ronde van Vlaanderen

Maar eerst volgt zondag de Ronde van Vlaanderen. Voor Reinders de tweede keer dat hij van start gaat. "Ik denk dat het de mooiste koers is om in een vroege vlucht te zitten. Maar Parijs-Roubaix ligt mij denk ik het beste van alle voorjaarskoersen. Het is een uitputtingsslag en het komt niet aan op de korte punch van een minuut, die je hier op de klimmetjes in Vlaanderen wel steeds nodig hebt."
Na de Ronde van Vlaanderen rijdt Reinders ook nog de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix. Daarna mag hij na drie weken Vlaanderen weer terug naar Assen.
Elmar Reinders rijdt komende tijd 7 klassiekers

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.