Deelnemers EK wielrennen kunnen in september over nieuwe Dak van Drenthe op VAM

Deelnemers EK wielrennen kunnen in september over nieuwe Dak van Drenthe op VAM
Deelnemers EK wielrennen kunnen in september over nieuwe Dak van Drenthe op VAM © RTV Drenthe/Karin Mulder
WIELRENNEN - Wielrenners die in september van start gaan op de Europese Kampioenschappen in onze provincie kunnen over het zogenoemde nieuwe Dak van Drenthe fietsen. Publiek en recreanten moeten geduld hebben tot volgend voorjaar omdat in september nog niet de hele berg is afgedekt.
Nu reikt het hoogste punt van het fietsparcours op de VAM-berg nog tot een maximale hoogte van 48 meter, maar straks kun je met je fiets tot een hoogte van 63 meter komen.

Flinke klus

Maar volgens Hans Boer, manager Mineraal van vuilverwerker Attero, is het nog een flinke klus om het nieuwe fietstraject voor september klaar te krijgen.
"We zijn nu bezig om de vuilstortplaats voor de komende honderd jaar veilig in te pakken", legt Boer uit. "Dat gebeurt met een zogeheten dubbele bovenafdichting. Dat doen we met een soort waterdichte zandlaag van bentonite en polymeer met daar overheen nog een dikke vijverfolie van twee millimeter", verklaart Boer.
"Die folies worden allemaal aan elkaar gelast, zodat het een compleet waterdichte afdekking wordt. Zo kan er geen water meer naar beneden in het milieu verdwijnen en zo heb je ook schoon (regen)water dat naar onze Drentse beken kan spoelen. Op die manier kunnen we ook op een schone bovengrond inzaaien zodat er in de toekomst veilig op gefietst en gerecreëerd kan worden."

Plateau

Bovenop de berg ontstaat een plateau met een lengte van 800 meter en een breedte van 30 meter. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet. Maar in het verleden werd al eens gesproken over een restaurant.

'Drenthe tijdens EK van haar mooiste kant laten zien'

Voor Henk Brink is het één van z'n laatste wapenfeiten als gedeputeerde van onze provincie. Het openstellen van de VAM voor publiek en het aanleggen van de verschillende fietsparcoursen in oktober 2018 gebeurde ooit ook op zijn initiatief. En dus was het voor hem best een halszaak dat het nieuwe Dak van Drenthe tijdens het EK wielrennen al gebruikt zou kunnen worden.
"Met het EK wielrennen haal je misschien wel het grootste evenement ooit naar de provincie. Dan is het ook heel belangrijk dat je Drenthe van haar allermooiste kant kunt laten zien. En dan is het mooi als we over de berg heen kunnen. Daar ben ik trots op. Maar ik hoop vooral dat Drenthe daar trots op is", reageert Brink.

Zware klim

Voor de renners wordt de klim een aanzienlijk stuk zwaarder. "Het gaat om een stijgingspercentage van 16,5 %. Je kunt straks in één keer van nul naar 63 meter over een parcours van 650 meter. Dan is er een kleine afdaling en dan kun je weer aansluiten op het oude parcours."

Finish EK op de VAM

Tijdens het EK wielrennen in september zullen alle wegwedstrijden over de VAM in Wijster gaan. De finish is nog op het oude gedeelte, want zoals het nu lijkt is er in september op het nieuwe deel van de VAM dus nog geen publiek welkom. Tijdens het EK zijn er straks in vijf dagen tijd zo'n 850 renners te gast in onze provincie.
Wielrenners EK mogen in september over nieuwe Dak van Drenthe

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.