Is de startstreep van de TT ooit verplaatst?

Jan de Vries en Wil Hartog tijdens de viering van de 95e verjaardag van de TT in 2020
Jan de Vries en Wil Hartog tijdens de viering van de 95e verjaardag van de TT in 2020 © ANP
Meer dan honderd jaar geleden richtte een groepje mannen uit Assen de Motorclub Assen en Omstreken op. Deze groep zou uiteindelijk de TT van Assen gaan organiseren. In 1922 werd de motorclub opgericht en in dat jaar hielden ze al de eerste rit, al was het toen nog geen race.
Een wedstrijd mocht nog namelijk niet van de wet, maar na een aanpassing van die wet in 1925 mocht het wel. Dus organiseerde de motorclub een wedstrijd, die direct in 1925 werd gehouden. Die eerste wedstrijd ging niet door Assen, maar via Rolde naar Borger, Schoonloo en Grolloo, over een circuit van 28 kilometer.
De motorclub vond de driehoek die door de plaatsen gevormd werd een mooi circuit voor een race. De start van die eerste wedstrijd was op de Brink in Rolde. De route ging over verschillende zandwegen. De coureurs waren echter niet blij met die zandwegen, dus moesten die verhard worden. De gemeente Borger wilde daar niet aan meewerken en dus moest de organisatie verkassen.
Tijd voor de organisatie om terug te gaan naar Assen. Ze legden de start neer op De Haar in Assen en gingen over een circuit van 16,5 kilometer via Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen. Maar de start ligt tegenwoordig ook op De Haar. Is die in al die jaren - sinds 1926 - nooit verplaatst?
Die vraag kwam binnen bij de Zoek Het UiTT!-redactie, om in te duiken. Is die plek waar ze in 1926 van zeiden: "Hier moet die komen!" Nog dezelfde plek?
"Alles is veranderd, behalve de start", weet Egbert Braakman. Hij weet alles van de geschiedenis van de TT. "Ik weet dat de boel verbreed is, maar volgens mij nooit verplaatst."
De start- en finishlijn in 1977
De start- en finishlijn in 1977 © Drents Archief
Geen centimeter verplaatst in bijna 100 jaar? "Oeh, nou misschien. Dat weet ik niet helemaal zeker", zegt Braakman. "Het zal niet veel geweest zijn, want het rennerskwartier lag daar al vanaf het eerste moment."
De veranderingen die het circuit hebben meegemaakt zijn niet van de lucht. Van de 16,5 kilometer in het eerste jaar door Assen, zijn er nu nog 4,5 over. "Circuits op het hoogste niveau moeten tussen de vier en vijf kilometer zijn", weet Braakman. "Dus alle veranderingen zijn eigenlijk vooral verkortingen. Sinds 1955 is het een circuit en toen lag de start daar al."

Bijzonder

Maar volgens Braakman kan de start-/finishlijn dus best een metertje naar voren of naar achteren zijn geschoven. Tijd om bij het TT Circuit zelf te vragen of dat het geval is. "Hij ligt op de centimeter nauwkeurig nog op dezelfde plek als in 1926", weet circuitdirecteur Peter Oosterbaan. "In al die jaren is er een hoop verbouwd aan het circuit, maar deze verse streep is dezelfde streep als in de afgelopen 97 jaar."
Volgens Oosterbaan is het wel bijzonder, omdat het circuit begon als stratenbaan "en daar kon je met de start en finish een hoop kanten mee op".
De Zoek Het Uit!-vraag was dus: "Ligt de start-/finishlijn al die jaren op precies dezelfde plek? Op de centimeter nauwkeurig?" Het antwoord is: "Ja."
Volgens Oosterbaan hoort de start en finish op die plek bij de bijna 100-jarige geschiedenis van de TT. "En als het aan ons ligt, dan ligt de komende 100 jaar de start- en finishstreep ook nog op diezelfde plek."
De Haar 9 in Assen, al bijna 100 jaar de start- en finishlijn van de TT op het Circuit van Drente.
Ligt de start-/finishlijn van de TT al die jaren op dezelfde plek?

Zoek Het Uit

Heb je ook een vraag waar je nou eindelijk wel eens antwoord op wil? Het kan van alles zijn, , stuur dan gerust een e-mail naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul het formulier hieronder in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl