Opa Van den Goorbergh reed ook de TT: 'Zonta moet nog wat 'klootzakkeriger' worden'

Opa Van den Goorbergh reed ook de TT: Zonta moet nog wat 'klootzakkeriger' worden
Opa Van den Goorbergh reed ook de TT: Zonta moet nog wat 'klootzakkeriger' worden © RTV Drenthe/Karin Mulder
MOTORSPORT - Zonta (17) is de derde generatie van de familie Van den Goorbergh die actief is op de TT. Vorig jaar maakte hij op z'n 16e al z'n TT-debuut in de Moto2-klasse. Z'n vader Jurgen reed jarenlang Grand Prix in zowel de 250cc als de 500cc. Maar wat niet veel mensen weten is dat opa Piet van den Goorbergh, inmiddels 84 jaar, ook actief was op de TT.
In 1973 eindigde hij in 125cc-klasse een keer als negende. "De TT was voor professionals en in Nederland hadden we toen eigenlijk nog geen professionals. En dus werd ik door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging aangewezen en mocht ik toch meedoen met de TT", herinnert 'opa' Piet zich.

Best Nederlander

"Wij hadden gewoon eigen monteurtjes en motorfietsen die we zelf opvoerden. Ik ben daarmee een keer 'beste Nederlander' geworden voor Henk van Kessel, die later wereldkampioen in de 50cc werd. En dat was een ervaring die boven alle circuits ging", vertelt Piet.
Z'n mooiste herinnering aan de TT is dat hij als eerste van start ging. "Het duurde misschien driehonderd meter, maar dat was wel de mooiste ervaring."

Zes racende zonen

Piet komt uit een gezin van acht kinderen waar op het hoogtepunt zes zonen tegelijk in verschillende disciplines van de motorsport startten. Dat gold ook voor broer Kees. Maar hij werd al snel de monteur van Piet, die het meeste talent bleek te hebben. Uiteindelijk werd Kees official. Eerst in de regio, daarna landelijk en later zelfs op het wereldtoneel en dan ook nog in verschillende disciplines.
"Ik deed wegrace, motorcross, speedway, trial, grasbaansport en ook nog ijsrace", somt Kees op. Ook had hij een belangrijke rol op de TT; hij hanteerde daar als kamprechter de finishvlag.

Met vader naar de TT

De herinneringen van de twee broers aan de TT gaan ver terug. Als jonge knapen gingen ze al met hun race-gekke vader naar Assen.
"En dan moesten wij van onze vader tegen Geoff Duke aan gaan staan, want dat was toen dé man", herinnert Piet zich. "De mooiste jeugdherinneringen hebben we in Assen gemaakt."

Tussen de stropakken

"We moesten met een bestelautootje van de zaak met stropakken achterop de bak naar Assen", gaat Kees verder. "Daar konden we dan tussen zitten en slapen, want er konden maar drie mannen voorin." Broer Piet vult aan: "En daar deden we dan een hele dag over."
De motorsportgenen van de familie Van den Goorbergh zitten dus diep. En Piet heeft ze weer overgedragen aan zijn zonen Patrick en Jurgen, die beiden ook Grand Prix reden.
Van den Goorbergh, één grote motorfamilie

Onvoorstelbaar

Hij kijkt soms vol ongeloof naar wat er tegenwoordig van kleinzoon Zonta wordt verwacht. "Ik vind het onvoorstelbaar dat Zonta op 17-jarige leeftijd al met die snelheid kan rijden. Hij rijdt met bijna 300 kilometer per uur op een circuit. Onze motoren liepen 150 tot 175 kilometer per uur, dan hield het wel op", zegt Van den Goorbergh senior.
"En er zitten tien tot twintig coureurs binnen één seconde, dat was vroeger nooit zo", vult zijn broer Kees aan.
"Hij moet wel technisch blijven rijden", waarschuwt opa Piet. "Hij moet zichzelf niet 'overrijden'. De helft van het veld doet dat, die noemen wij 'houthakkers'."

Heel eigenwijs, maar niet 'klootzakkerig' genoeg

Als er naar het karakter van zijn kleinzoon gevraagd wordt, is Piet resoluut. "Hij is heel eigenwijs. Hij denkt dat hij het soms beter weet dan mensen die al veel langer meelopen. Maar hij mag nog wel meer een klootzak zijn. Hij is nog niet 'klootzakkerig' genoeg", besluit Piet van den Goorbergh.
Opa Van den Goorbergh over kleinzoon Zonta

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.