Piotr Parzyszek: 'Liever promoveren dan topschutter worden'

FC Emmen heeft Piotr Parzyszek vastgelegd
Piotr Parzyszek: 'Ik promoveer liever dan dat ik topscorer word' © FC Emmen
VOETBAL - Het levensverhaal van de nieuwe nummer 9 van FC Emmen, Piotr Parzyszek, is ontroerend. De 29-jarige Poolse spits heeft dat verhaal met imposante tatoeages op zijn lichaam laten vereeuwigen, als dank voor de vrouw die hem vormde en die hij al meer dan vijf jaar moet missen.
In De Stentor en De Gelderlander werd het persoonlijke verhaal eerder al mooi omschreven. In het interview dat RTV Drenthe Sport met hem had tijdens het trainingskamp in Delden afgelopen vrijdag werd er voornamelijk over voetbal gesproken en zijn keuze voor FC Emmen, maar werd ook duidelijk dat voor Parzyszek niets belangrijker is dan zijn familie en gezin.
Met dat gezin, en dan vooral met zijn vrouw Patty en oudste dochter, zocht hij in verschillende Europese landen uiteraard naar voetbalgeluk maar koos hij - ondanks een beloftevolle tijd in Italië - voor de gezondheid van zijn vrouw en vertrok hij naar Polen. Mede door die stap verliepen de laatste twee seizoenen op sportief gebied niet zoals gehoopt, maar in Emmen hoopt Parzyszek de draad weer op te pakken.

'Van Madrid naar Emmen is nogal een verschil'

Het gezin Parzyszek maakt daarvoor wel een flinke overgang mee. "Ja, mijn vrouw heeft er nog wel wat moeite mee. We verhuizen van Madrid naar Emmen. Dat is nogal een verschil. Maar ik ben echt dankbaar dat ik bij FC Emmen mag spelen. Ik wil weer spelen om iets tastbaars. Ik wil spelen voor promotie."
Als je de statistieken van Parzyszek bekijkt is het heel simpel. De spits scoort altijd en overal, gemiddeld één op drie. De laatste jaren dus wat minder, maar daarvoor was het gemiddelde prima en maakte hij ook nog eens belangrijke goals zoals die in de kampioenswedstrijd van het Poolse Piast Gliwice tegen Lech Poznan (1-0) in 2019.

'Kijk naar Almere City FC... promoveren mag ook via de play-offs'

In tegenstelling tot de nieuwe spits van FC Groningen, Kevin van Veen (die bij zijn presentatie liet weten minstens 30 goals te willen maken), is Parzyszek vooral bezig met de teamprestatie. "Ik vind het mooi hoor dat Van Veen zich uitspreekt. Daar heb ik wel respect voor, alleen ben ik anders. Ik promoveer liever met Emmen dan dat ik net als in mijn topjaar bij De Graafschap topschutter word zonder prijs."
Of promotie er in zit met FC Emmen is natuurlijk de grote vraag die leeft bij de supporters, zeker nu de clubleiding heeft aangegeven dat promotie - in het eerste seizoen na de degradatie - geen absolute must is. "Ik denk dat we een sterk team hebben, ondanks dat we nu mede door blessures verre van compleet zijn. Bovendien zullen er zeker nog spelers bij komen. En promoveren hoeft niet via een kampioenschap hè... FC Groningen is misschien wel de favoriet en dat is ook prima, maar daarachter zitten echt veel sterke teams waaronder ook Willem II en NAC. De Keuken Kampioen Divisie is in jaren niet zo sterk geweest. Maar kijk naar Almere City FC, het mag ook via de play-offs hè!"
Piotr Parzyszek, de nieuwe spits van FC Emmen: 'Ik promoveer liever dan dat ik topschutter word'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.