WK-zilver na 'rotvoorbereiding' geeft Van der Duin vertrouwen: 'Hoop nog te groeien dit toernooi'

Van der Duin
Maike van der Duin (links) naast wereldkampioen Jennifer Valente en bronzenmedaillewinnares Michaela Drummond © ANP
BAANWIELRENNEN - Voor de derde keer pakte Maike van der Duin WK-zilver op de scratch, maar balen dat ze opnieuw net naast het goud grijpt, doet ze niet. Vanwege haar 'rotvoorbereiding', zoals ze het zelf omschrijft, ging ze vrij onbevangen het onderdeel in. Dat daar een plak uitrolt als beloning, had ze op voorhand nooit verwacht.
"Ik probeer hier te staan en het elke dag een beetje beter te doen", zegt de Assense bij NOS Sport over haar WK baanwielrennen. "Gelukkig lukt dat ook, maar van podium had ik van tevoren alleen gedroomd."

Covid schopt voorbereiding in de war

Het 21-jarige veelzijdige talent werkte de laatste maanden specifiek toe naar het WK baan. In de voorbije Tour de France Femmes wilde ze opnieuw hoge ogen gooien en de vorm nog verder aanscherpen richting Glasgow.
Vlak voor de Franse rittenkoers werd ze ziek van een corona-infectie en bleef van al die plannen weinig over. De Tour - waar ze vorig jaar nog het witte jongerentricot droeg - liet ze noodgedwongen aan zich voorbij gaan, en haar verwachtingen op de wielerbaan stelde ze fors bij naar beneden.
Na afloop memoreert Van der Duin er nog aan. "Vorige week, toen ik nog ziek op de bank lag, dacht ik: was ik maar zo goed als vorig jaar."

Stranden in zicht van de haven

Haar derde zilveren scratch-medaille getuigt dat haar vormpeil ondanks de coronaklap het juiste niveau aantikt om mee te doen voor de prijzen. In de pelotonswedstrijd van gisteravond leek ze aanvankelijk in de achtergrond verzeild te raken, maar kwam nog sterk opzetten en beet zich vast in het wiel van de latere winnares Jennifer Valente. Van der Duin deed zelfs nog een poging de Amerikaanse in de slotmeters voorbij te snellen.
"Ik heb een plan en daar ga ik volledig voor", vertelt ze na afloop over de tactiek. "Maar als je diep achterin zit, weet je het niet. Je doet superhard je best en hoopt er het beste uit te halen op zo'n avond."

Opnieuw succes?

Waar Van der Duins ambities een flinke knauw opliepen, kijkt ze met medaille op zak vol vertrouwen uit naar het restant van baantoernooi. In het omnium, een combinatieklassement, fietste ze vorig jaar naar zilver. Verder komt ze nog uit in de koppelkoers met Marit Raaijmakers.
Is haar prestatie op de scratch een opmaat naar haar eerste WK-goud? "Ik hoop nog te groeien in dit toernooi. Daar ga ik superhard m'n best voor doen", glimlacht Van der Duin.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.