Adriaan Helmantel stopt als bondscoach wielerbond

Helmantel (achtergrond) in zijn functie als bondscoach met Axel van der Tuuk
Helmantel (achtergrond) in zijn functie als bondscoach met Axel van der Tuuk © RTV Drenthe/Karin Mulder
WIELRENNEN - Adriaan Helmantel uit Bovensmilde vertrekt na vijf jaar bij de wielerbond KNWU. Hij was bondscoach van het wegwielrennen bij de junioren en de beloften. Ook was hij tot de Olympische Spelen van Tokyo bondscoach van de duurrenners van het baanwielrennen.
"Mijn eerste jaar was er gelijk een met hoogte- en dieptepunten. Tijdens het WK wegwielrennen kwam Nils Eekhoff als eerste over de streep, na een mooie koers van de ploeg en Nils. Maar Nils is nooit gehuldigd als wereldkampioen, een halfuur later was hij de titel kwijt. Dat was echt een WK met mixed feelings."

Baanwielrennen

Als bondscoach van de duurselectie op de baan coachte Helmantel de sporters naar wereldtitels en podiumplaatsen. "Ook op de baan hebben we mooie dingen bereikt. Daar heb ik ook veel plezier van gehad. Met als afsluiter de Olympische Spelen in Tokyo, waar Kirsten Wild naar het brons reed op het omnium. Ik heb tijdens de wedstrijden, maar ook buiten de koers, mooie momenten beleefd met alle sporters."

EK in Drenthe

Helmantel is nog tot en met het Europees Kampioenschap op de weg in Drenthe actief als bondscoach. "Ik kijk er naar uit om deze periode bij de KNWU af te sluiten met een EK in eigen land, en tegenwoordig ook mijn thuisprovincie en -gemeente. Dat wordt een mooi moment. Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging, daar wordt binnenkort meer over bekend."

Tom Dumoulin

In de gloriedagen van Tom Dumoulin was Helmantel als trainer van Team Sunweb verantwoordelijk voor de Limburger. Hij werkte daar van 2012 tot 2018. Hij heeft inmiddels een nieuwe uitdaging gevonden. Wat dat precies is, wordt later bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.