Kan Janien Lubben morgen Nederlandse titel op triatlon verdedigen?

Janien Lubben verdedigt morgen haar Nederlandse titel op de hele triathlon
Janien Lubben verdedigt morgen haar Nederlandse titel op de hele triatlon © RTV Drenthe/Karin Mulder
TRIATLON - Janien Lubben (38) springt morgenvroeg om 7.10 uur in het water in Almere om haar Nederlandse titel op de triatlon te verdedigen. Dat betekent 3,8 kilometer zwemmen, gevolgd door 180 kilometer fietsen en daarna nog eens de hele marathon over ruim 42 kilometer lopen.
Vorig jaar was ze in Almere de snelste Nederlandse vrouw met een eindtijd van 9 uur 31 minuten en 9 seconden. Daarmee eindigde ze op de vijfde plek in de strijd om de Europese titel. Want Almere is en was een NK en een EK ineen.
"Ik hoop eigenlijk een flink stuk onder die 9,5 uur te duiken. Maar het zal van de vorm van de dag afhangen", zegt Lubben.
Kan Janien Lubben haar Nederlandse titel op de triathlon verdedigen?

'Kommer en kwel'

Lubben is geboren en getogen in Emmen maar woont inmiddels al heel wat jaren net over de grens in Fürstenau. Ze had grote plannen voor dit seizoen. Maar na haar Nederlandse titel van vorig jaar september in Almere kwam daar flink de klad in.
"Het is nu exact een jaar geleden dat ik mijn laatste 'hele' triatlon heb gedaan. Ik had er voor dit jaar drie op de planning staan; te beginnen in Zuid-Afrika. Maar een dag van tevoren werd ik daar ziek. Alles wat erin kwam, ging er nog sneller weer uit. Dus ik heb daar toen niet kunnen starten en sinds die tijd is het allemaal een beetje kommer en kwel geweest."
Ze begint te vroeg met trainen en raakt geblesseerd aan haar heup. Daarna krijgt ze ook nog corona waardoor de fysieke alleskunner even helemaal niks meer kan.
"Ik loop met gemak twee uur achter elkaar als het moet. En op dat moment liep ik na vijf minuten al te hijgen. Het liefst zou ik toen op het asfalt zijn gaan zitten, want het ging echt niet."
Maar inmiddels heeft ze de smaak weer helemaal te pakken. "Ik voel me inmiddels wel weer de oude Lubben. Sinds augustus merk ik per training dat het beter gaat. En daarmee komt dan ook wel het vertrouwen weer terug."

Hoe lang nog?

Inmiddels beginnen ook de jaren te tellen. Lubben is 38 en het herstel gaat minder snel. Na een carrière als judoka en wielrenster volbracht ze op haar dertigste pas haar eerste 'hele' triatlon. Morgen start Lubben voor de twaalfde keer op de lange afstand.

'Zeker nog twee jaar door'

De trainingsweken van Lubben variëren van vijftien tot dertig uur. Daarnaast is ze drie dagen juf op het Carmelcollege in Emmen en schrijft ze schema's voor tien andere triatleten.
"Hoe lang nog?", lacht Lubben. "Zolang ik elk jaar nog verbetering zie, ga ik door en zijn ze nog niet van me af. Ik ben vastberaden om in ieder geval nog twee jaar door te gaan op dit niveau", besluit ze.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.