Fransman Laporte is 'Koning van de VAM-berg' en pakt Europese titel

Christophe Laporte
Laporte laat de koppen van zijn concurrenten buigen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
WIELRENNEN - Met een indrukwekkende solo heeft de Fransman Christophe Laporte de Europese titel veroverd. De renner van Jumbo-Visma sprong op 12 kilometer van het eind weg uit een kopgroep van tien en had in de laatste meters net voldoende over om zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma, de Belg Wout van Aert en Nederlander Olaf Kooij, achter zich te laten.
Rond kwart over twaalf vertrok het peloton vanaf De Brink in Assen voor een koers van 200 kilometer door de provincie Drenthe. Na tien kilometer sprong een vijftal renners weg: kersvers Europees tijdritkampioen Josh Tarling uit Groot-Brittannië, de Zwitser Stefan Bissegger, de Ier Rory Townsend, de Est Norman Vahtra en Mathias Vacek uit Tsjechië.

Gecontroleerde koers

Onder aanvoering van de Denen en de Belgen kregen de koplopers nooit een grotere voorsprong dan een paar minuten. De Nederlandse schaduwfavoriet Bauke Mollema moest na 90 kilometer uitstappen door een valpartij en op zo'n 30 kilometer van de finish werden de laatste koplopers door het peloton gegrepen.
Vanaf dat moment brak de koers los en zagen we de ene na de andere kanshebber wegspringen. Met nog 20 kilometer voor de boeg bleven tien renners over die zouden strijden om de Europese titel. Hierbij zaten grote namen als Wout van Aert, de Deen Mads Pederesen en Laporte. Kooij en Mike Teunissen vertegenwoordigden Nederland in de groep der favorieten.

Aanval Laporte

Op twaalf kilometer van de streep sprong Laporte weg uit de groep en geen van zijn concurrenten was bij machte om te reageren. Zijn voorsprong werd niet groter dan vijftien seconden en aan de voet van de VAM-berg had hij er nog negen over. De Belgische superknecht Arnaud de Lie leidde de achtervolging met Van Aert in zijn wiel en alleen Olaf Kooij kon het duo nog volgen.
Het had er alle schijn van dat het trio Laporte nog voorbij zou streven voor de finish, maar met zijn laatste krachten wist de Fransman het drietal nog achter zich te houden.
Elmar Reinders uit Assen was weinig te zien in de wedstrijd in zijn provincie. Hij kwam als 46e over de finish en stond daar RTV Drenthe-verslaggeefster Karin Mulder te woord:
Reactie van Assenaar Elmar Reinders

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.