Nagenieten van EK wielrennen: 'Maak je maar een keer in je leven mee'

Met een grote grijns op zijn gelaat overziet Thijs Rondhuis nog een keer de omgeving van de VAM-berg. De ontwerper van het EK-parcours, met de geasfalteerde vuilnisbelt als scherprechter, zag hoe Drenthe zich presenteerde aan het wielerpubliek. "Je kan bijna spreken van een volksfeest."
Op the day after, als de opruimwerkzaamheden op 'de VAM' zo goed als afgerond zijn, overschouwt Rondhuis de afgelopen wielerweek. "Ik ben nog wat beduusd. Het was geweldig. Vijf prachtige dagen gehad", somt de koersdirecteur op, die vooral lovend is over het toegestroomde publiek. "Als je ziet hoe Drenthe massaal is uitgelopen, dan is het veel meer dan een sportevenement. Het is van héél de provincie."
NK's rond VAM-berg
Rondhuis keek dan wel bewonderd naar de enorme support, de VAM-berg kent voor hem geen geheimen. Bij de drie nationale wielerkampioenschappen rond de Drentse afvalberg had hij ook het stuur in handen als organisator. Een grote erehaag van start tot finish ontbrak evenwel in die jaren, al was dat ook te danken aan covid-19.
Bekijk hieronder het interview met Thijs Rondhuis:
Nagenieten van EK wielrennen: 'Maak je maar een keer in je leven mee'
WK doet pijn in portemonnee
Is de wielergekte toegeslagen en gaat Drenthe voor een WK? "Dat is lastig", tempert Rondhuis de verwachtingen. "Dit kampioenschap kost tussen de 3 en 4 miljoen euro, bij een WK moet je denken aan 15 tot 20 miljoen." Bovendien past het niet bij de Drentse inborst om alweer zo hoog van de toren te blazen. Rondhuis: "Hier zijn we gewend aan beide voetjes op de grond."
Toch houdt de Leekster de deur voor een WK in Drenthe nadrukkelijk op een kier. "Als bestuurlijk Drenthe het vindt en we willen ervoor gaan, dan moeten we het doen. Wielertechnisch kan het, maar of het financieel haalbaar is, daar moet in alle rust over nagedacht worden."
Wegafsluitingen
Over kritiek op de wegafsluitingen in en rond Emmen, waar de tijdrit plaatsvond, zegt Rondhuis: "Aan de voorkant hebben we het zo goed mogelijk willen organiseren. Er is lang van tevoren over gecommuniceerd." Bovendien zijn wegbarricades onvermijdelijk in dit soort omstandigheden, benadrukt hij. "Wielrennen vindt plaats op de openbare weg. Je ontkomt er niet aan dat mensen er overlast of hinder van ondervinden."
'Het was een gekkenhuis'
Waar de wegversperringen voor sommigen een doorn in het oog waren, plukte Herberg Eijg&Wijs aan de voet van de VAM-berg juist de vruchten van de toegestroomde wielerfans. "Gekkenhuis, het terras was afgeladen vol", zegt uitbater Saskia Zwolle. "Het weer, de sfeer en de vele toeristen. Wij zeggen: volgende keer het WK."
Het enthousiasme wordt gedeeld door Rudi Nagengast, een van de vrijwilligers van wielervereniging De Peddelaars in Hoogeveen. Aan hen is te danken dat de VAM-berg er weer opgeruimd uitziet. Toen kersvers Europees kampioen Christophe Laporte zich in zijn nieuwe tricot hees tijdens de huldiging, waren de VIP-tenten, ballustraden en finishboog al op weg naar de opbergkast.
Nagengast is zich bewust van het stukje Drentse wielergeschiedenis. "We moeten ons realiseren dat dit heel bijzonder is. Dit maak je misschien maar één keer mee in je leven."