Oranje-revelatie Nova Marring even terug op het oude nest bij Sudosa-Desto

Oranje-revelatie Nova Marring even terug op het oude nest bij Sudosa-Desto
Oranje-revelatie Nova Marring even terug op het oude nest bij Sudosa-Desto © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOLLEYBAL - Nova Marring (22) uit Assen is dé revelatie van het afgelopen seizoen bij de nationale volleybalvrouwen. Bondscoach Felix Koslowski, die per 1 januari de scepter zwaait bij Oranje, haalde haar bij de selectie. Ze speelde in de Nations League en won tijdens haar eerste EK meteen brons.
"Dat had ik nooit durven dromen aan het begin van de zomer. Ik dacht: ik zie het allemaal wel en ga lekker m'n best doen. Lekker plezier hebben en heel veel leren", zegt Marring.

Fysiek sterk en linkshandig

Bondscoach Koslowski prijst haar kwaliteiten. "Ze is fysiek sterk, ze kan hoog springen en ze is linkshandig, iets dat niet heel gebruikelijk is voor een volleybalster. En als je haar bezig ziet, is ze heel gretig. Ze speelt met veel passie, die ze weer kan overbrengen op het team. Ze is een geweldige speler en een fantastische teamgenoot."

Hoge druk

Rond haar veertiende werd de volleybalster uit Assen ook al opgeroepen voor de B-jeugd van Oranje, maar toen haakte ze al snel weer af. "Op zo'n jonge leeftijd met zo'n hoge druk en mentaliteit omgaan was toen voor mij nog niet weggelegd. Daardoor verloor ik het plezier een beetje. Ik ben toen teruggegaan naar m'n roots in Assen bij Sudosa. En vanuit daar heb ik m'n eigen weg bewandeld."
Oranje-revelatie Nova Marring even terug op het oude nest in Assen

Sportfamilie

Van haar achtste tot haar zeventiende speelde Marring in Assen. Ze trainde onder Rita Buikema die meteen al zag hoe makkelijk ze kon bewegen.
"Wat ik me vooral herinner is haar motoriek. Ze was een meisje dat al heel veel kon", verklaart Buikema. "Ik kom ook uit een echt sportfamilie", vult Marring aan. "Zowel m'n overgrootopa als m'n opa fietsen, lopen en zwemmen en m'n vader, Mark Marring, voetbalde jarenlang in ACV 1. En ik ben de volleybalkant op gegaan."

Ongrijpbaar en creatief

Wat Marring onderscheidt van veel andere speelsters is dat ze linkshandig is. Een kolfje naar de hand van Buikema. "De meeste volleyballers zijn rechtshandig, dus daar is ook de blokkering helemaal op gericht. Een linkshandige speelster is dan toch wat ongrijpbaar. En ik vind ze ook vaak creatief."

België

Marring speelde de afgelopen drie jaar in België en won daar vorig seizoen de landstitel en de beker. Daarnaast werd ze daar uitgeroepen tot volleybalster van het jaar.
"Ik denk omdat ik daar ben gaan spelen dat Nederland me een beetje uit het oog is verloren. En nu ben ik er toch weer", lacht Marring. Zelfs haar collega's bij Oranje wisten niet wie ze was. "Niemand kende mij, dus het kwam als een behoorlijke verrassing."

SSC Palmberg Schwerin

Zakelijk wordt aanvalster begeleid door Assenaar Joost Kooistra. Hij speelde zelf bijna honderd interlands en heeft voor haar een contract bij SSC Palmberg Schwerin geregeld. Een topclub in de Duitse Bundesliga die al tien jaar wordt getraind door de nieuwe Nederlandse bondscoach Koslowski.
Morgen moet ze zich voor het eerst in Duitsland bij haar nieuwe club melden. Volgend weekend start daar de competitie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.