Bad Hesselingen in Meppel decor voor Nederlands kampioenschap waterbasketbal

Waterbasketbal
De Reest houdt dit weekend het NK waterbasketbal © MZPC De Reest
De wielrensters voor de Europese Kampioenschappen wielrennen zijn nog maar net uit de stad, of Meppel heeft een volgende sportwedstrijd binnengehaald. Het Nederlands Kampioenschap waterbasketbal. Waterbasketbal?
Deze sport is voor mensen met een beperking. Het is eigenlijk te vergelijken met waterpolo, alleen zijn de doelen vervangen door baskets die op het water drijven. Een wedstrijd bestaat uit twee teams van vijf personen. Er is geen onderscheid in leeftijden of geslacht. In een team mag maximaal één iemand spelen zonder beperking, ter begeleiding. Het is in Nederland een officiële sport die valt onder de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van zeven minuten en wordt gespeeld in een veld tussen de 12,5 en 15 meter lang en tussen de 6,25 en 8 meter breed.
Zaterdag wordt het NK gespeeld in Meppel. Bij Bad Hesselingen, door de Meppeler zwem- en waterpolovereniging De Reest. "Eigenlijk zouden we in 2020 dit toernooi al houden", zegt Martijn Schuring, voorzitter van de vereniging. Toen ging het niet door vanwege corona, en ook het jaar daarop speelde corona partte. "En omdat je met een risicovolle doelgroep speelt, is uit voorzorg de editie vorig jaar ook niet doorgegaan", vult Schuring aan.

Ruim honderd sporters en coaches

Maar dit jaar gaat het wel door. Acht teams uit heel het land strijden om de titel. Het gaat om zo'n 125 spelers en coaches die naar Meppel komen. Uit iedere regio (noord, zuid en oost) komen twee teams, aangevuld met de regerend kampioen uit 2019 en een team uit de organiserende plaats. Dat maakt dat er drie teams uit Drenthe meedoen: twee team namens SC Bartje uit Assen en een team namens De Reest.
Enkele spelregels
  • Een speler mag de bal maximaal vier seconden vasthouden
  • Het is verboden te zwemmen met de bal
  • Spelers mogen elkaar niet aanraken
  • Iedere score telt voor één punt, maar een strafworp is twee punten waard
  • Het is niet toegestaan om de basket aan te raken
Waterbasketbal in Meppel is ondergebracht in De Zwerfkei. Dat is een afdeling binnen De Reest voor mensen met een lichamelijke beperking. "We tellen er zo'n 45 actieve leden die aan zwemmen en waterbasketbal doen." En het team maakt zeker een kans dit weekend, verwacht Schuring. "We behoren tot de betere teams van Nederland. Een podiumplaats moet haalbaar zijn." Al komt hij wel meteen met een disclaimer. "Je weet het nooit met waterbasketbal. Het is moeilijk te voorspellen."
Schuring weet wel te voorspellen dat het een evenement wordt met de allure en happening van een echt Nederlands kampioenschap. "Vooraf is er een hele openingsceremonie, waarin alle teams zich voorstellen en spelen trompettisten het Wilhelmus.
Vanwege het Nederlands kampioen is het reguliere zwembad in de middag gesloten om gewoon te zwemmen. Publiek kan gratis naar binnen om de wedstrijden te bezoeken. De eerste wedstrijden beginnen om 14.00 uur, in de vorm van groepsfases, gevolgd door de finales.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.