Andrea Deelstra balanceert op dun koord richting olympische limietpoging

Andrea Deelstra balanceert op dun koord richting olympische limietpoging
Andrea Deelstra balanceert op dun koord richting olympische limietpoging © RTV Drenthe/Karin Mulder
ATLETIEK - Op 3 december doet marathonloopster Andrea Deelstra in Valencia een poging om de olympische limiet voor de Spelen van Parijs te lopen. Het zouden de derde Spelen in haar carrière worden. Maar de voorbereiding gaat nog niet van harte.
Vorig jaar juni werden bij de 38-jarige atlete tijdens een operatie haar bekken- en liesslagader van haar linkerbeen bevrijd. Daar was door alle belasting een knik in gekomen die de bloedtoevoer naar haar been belemmerde. Maar het lijkt erop dat die blessure nog niet helemaal is verholpen. Tijdens de Dam tot Damloop, een maand geleden, kreeg ze een terugslag.
"Toen was ik er even helemaal klaar mee en toen dacht ik: ik kap ermee, waarom zou ik het nog allemaal doen?", reageert Deelstra. "Maar toen heb ik even met m'n fysio's, met m'n masseur en vriend gesproken en toen dacht ik: ik ben verder in goede doen en waarom gaan we niet op zoek naar de juiste weg voor mij?"

Met goed gevoel carrière afsluiten

En die weg moet haar volgend jaar zomer naar de Spelen van Parijs leiden. Na de hitteberoerte tijdens de Spelen van Rio in 2016 en de afgeknelde slagaderen in Tokio, nu twee jaar geleden, wil ze in Parijs haar carrière met een goed gevoel afsluiten.
"Het is elke keer steeds meer balanceren. Het maakt het uitdagend. Als ik er geen vertrouwen in zou hebben dan had ik een paar weken geleden de knoop al wel doorgehakt om te stoppen. Maar de uitdaging is wel hoe we ervoor gaan zorgen dat mijn linkerbeen het kan volhouden tijdens de marathon."
Andrea Deelstra balanceert op dun koord richting olympische limietpoging

Trainingen

Buiten looptrainingen doet Deelstra twee keer per week krachttraining en fietst ze ook. Verder staat ze ook regelmatig op de Elliptigo: een soort crosstrainer voor buiten waarop je het hardlopen kan simuleren zonder de schadelijke schokbeweging.
In de sportschool maakt ze haar lichaam sterker om de klappen van het lopen op te vangen. "Een soort blessurepreventie" noemt ze het zelf. Vooral het trainen van de bilspieren is daarbij belangrijk.
"Elke keer als je landt met het lopen, moet je bil die klap opvangen en corrigeren. Daarom doen we veel met een fysiobal en met weerstandsbandjes om dat te trainen", legt sportfysio Joost Vollaard uit.

'Extreem veel doorzettingsvermogen'

Hij begeleidde Deelstra ook al naar de Spelen van Rio en Tokio en weet dus wat voor vlees hij in de kuip heeft. "Ze heeft extreem veel doorzettingsvermogen. Er zijn heel veel mensen met fysiek talent maar zij halen niet alles uit zichzelf. Andrea zorgt ervoor: 'wat erin zit, komt eruit'", aldus Vollaard.

Limiet

De olympische limiet voor Parijs staat op 2 uur 26 minuten en 50 seconden. Pas één keer in haar carrière liep Deelstra vier seconden sneller (2.26.46). Dat was tijdens de marathon van Berlijn, inmiddels acht jaar geleden.

Drie startplekken

Daarbij komt dat ons land maar drie startplekken bij de olympische marathon voor vrouwen in Parijs heeft. Komend weekend, tijdens de marathon van Amsterdam, zullen de eerste Nederlandse loopsters al een limietpoging doen. Voor Deelstra moet het op 3 december in Valencia dus allemaal gaan gebeuren. Daar moet ze 'de marathon van haar leven' gaan lopen om zich te plaatsen voor Parijs.
"Het maakt het allemaal zo beladen als je dat zó zegt. Want zo ervaar ik dat niet. Ik doe nog steeds wat ik het allerleukste vind. Ik móet niet op 3 december, maar ik gá....", lacht Deelstra. "Ik hoop wanneer ik in Parijs mag staan, dat alles eens een keer op z'n plek zal vallen. Dat is de brandstof waarop ik nu loop", besluit Deelstra.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.