Droomdebuut voor trainer Bas Sibum bij Roda JC: 'De club staat weer in de fik'

Droomdebuut voor trainer Bas Sibum bij Roda JC: 'De club staat weer in de fik'
Droomdebuut voor trainer Bas Sibum bij Roda JC: 'De club staat weer in de fik' © RTV Drenthe/Karin Mulder
VOETBAL - Roda JC uit Kerkrade is na twaalf wedstrijden de trotse koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Aan het roer staat debuterend hoofdtrainer in het betaald voetbal Bas Sibum (40) uit Nieuw-Amsterdam. Na de vijftiende plaats van vorig seizoen heeft de club deze zomer een grote metamorfose ondergaan.
"Er ontstaat wel iets en daar zijn we met z'n allen ook trots op", reageert Sibum. "De hele club staat weer in de fik. De mensen in de regio zijn weer trots en de mensen die hier werken zijn weer blij."

Terugkeer bij Roda

Voor Sibum betekent zijn aanstelling als hoofdtrainer een terugkeer bij Roda JC. In 2007 speelde hij al één seizoen in Kerkrade. Hij werd gehaald door Huub Stevens die na tien dagen alweer vertrok bij de club. Met zijn opvolger Raymond Atteveld boterde het niet. Er ontstond een onwerkbare situatie. En ondanks dat Sibum een contract van viereneenhalf jaar had getekend, vertrok hij na een jaar alweer.
(Tekst gaat verder na de video)
Droomstart voor debuterend hoofdtrainer Bas Sibum bij Roda JC

'Connectie met nieuwe generatie'

Het was Roda-directeur Jordens Peters die vorig jaar winter contact met Sibum zocht. "Ik zocht een trainer die dwingend kan zijn maar ook iemand die echt een connectie heeft met de nieuwe generatie. En dan kom je al snel uit bij de jongere trainers", legt Peters uit.
"Ik heb bij de KNVB geïnformeerd bij de mensen die de cursussen geven en daar kwamen een paar namen uit. En door research ben ik met Bas in gesprek gekomen en na het eerste gesprek wist ik eigenlijk al dat hij goed bij Roda zou gaan passen."

Team smeden

Die aansluiting met de nieuwe generatie wordt volgens Peters steeds belangrijker omdat er veel veranderd is in de voetballerij. Spelers worden steeds individualistischer.
"Ik heb zelf ook in een kleedkamer gezeten en vijftien jaar geleden waren we minder met het vak voetbal bezig dan nu. Maar we waren wel meer als team bezig dan nu. Dus een team smeden wordt steeds belangrijker. En ik vind dat een trainer die kwaliteit moet hebben. En dat doe je door duidelijk te zijn en ook een vervelende boodschap kunnen brengen. Maar dan wel goed beargumenteerd en vanuit een goed hart."

SIbum hield boot af

Peters benaderde Sibum vorige winter al voor de eerste keer. Maar toen hield de 40-jarige Drent de boot nog af.
"Simpelweg omdat ik toen niet met het elftal kon werken dat ik zou willen en ik zou ook niet met de staf kunnen werken die ik zou willen", licht Sibum toe. "En de allerbelangrijkste reden is mijn gezin. Ik wilde mijn kinderen halverwege het jaar niet van school plukken en halsoverkop verhuizen. Daarnaast was ik gewoon bij Emmen in dienst en stonden we er niet heel florissant voor. En Emmen voelt als 'mijn club' en die wilde ik ook niet in de steek laten."

'Voor elkaar door het vuur'

Directeur Peters is zelf pas 36 jaar. Hij speelde in het verleden voor Den Bosch en Willem II en werd na z'n voetbalcarrière meteen bestuurder. Ook de rest van het technisch hart bulkt niet van ervaring.
"Ik ben zelf een jong en beginnend directeur, Bas is een beginnend hoofdtrainer en onze technische man is een beginnend technisch manager. We gaan ongetwijfeld nog een keer onze kop stoten maar we gaan wel voor elkaar door het vuur", aldus Peters.

Lage ego's

En dat gevoel kan Sibum beamen. "Dat voelt heel vertrouwd en prettig. We zijn een groepje met lage ego's. En als er een andere beslissing moet worden genomen doen we dat gezamenlijk en dan zijn er achteraf geen verwijten over en weer. "
En daarnaast beschikt Sibum, naar eigen zeggen, over een hele goede spelersgroep. "Het is vanaf dag één heel erg prettig samenwerken en ik ben ook echt trots op dit team."
Ook kan Sibum nog terugvallen op de ervaren Sef Vergoossen als adviseur. De raslimburger werd ondermeer in 2008 landskampioen met PSV.

Promotie?

Roda speelt alweer voor het zesde seizoen op rij in de eerste divisie, terwijl het in het verleden een vaste waarde in de eredivisie was. Wat betreft de begroting is de club uit Kerkrade een matige middenmoter en dus is de koppositie des te verrassender. Met de eerste periodetitel op zak is het doel van het behalen van de play-offs al bereikt. Maar Sibum wil nog niet over promotie praten.
"Dat is echt veel te vroeg. Als we na de winterstop er nog zo voorstaan mogen we misschien een keer vooruit kijken. Maar we hebben nog niet eens alle tegenstanders getroffen dus voor nu is het echt veel te vroeg", besluit de trainer uit Nieuw-Amsterdam. Maandagavond moet hij aantreden voor een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven.
Sibum begon met voetballen bij SV Twedo in zijn geboortedorp Nieuw-Amsterdam. Daarna doorliep hij de jeugdopleiding van FC Emmen en speelde 54 wedstrijden in het eerste elftal. Via FC Twente, Roda JC, NEC, Allemania Aachen en Waasland Beveren sloot hij zijn spelersloopbaan af bij Heracles Almelo, waarna hij trainer werd in de jeugdopleiding van FC Emmen.
Via de Onder 19 werd Sibum trainer van het beloftenelftal, waarna de 40-jarige Drent in het seizoen 2019/2020 doorschoof naar de hoofdmacht waar hij assistent-trainer van Dick Lukkien werd.
Sibum haalde in 2021 zijn UEFA Pro-licentie. Sindsdien mag hij aan de slag als hoofdtrainer. Ook bij FC Emmen was hij een kandidaat om Dick Lukkien op te volgen na vorig seizoen, maar het werd dus Roda JC.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.