Jan Groenendijk pakt Europese titel rapid bij het sneldammen

Jan Groenendijk Dammen
Jan Groenendijk won de Europese titel rapid bij het sneldamman in Beilen © RTV Drenthe/René Posthuma
SNELDAMMEN - Jan Groenendijk uit Wageningen won vanmiddag, in Beilen, de Europese titel sneldammen bij het onderdeel rapid. In een bloedstollende laatste ronde bleef Groenendijk Jos Stokkel en de Litouwer Aleksej Domchev voor.
Groenendijk werd twee weken geleden nog tweede op het WK dammen, dat in Curacao plaatsvond. Om 9:00 uur begonnen 36 dammers aan hun toernooi over negen ronden. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Groenendijk en Stokkel één punt voorsprong op drie achtervolgers.
Groenendijk en Stokkel stonden de laatste partij tegenover elkaar en kwamen uiteindelijk een remise overeen. Omdat Domchev zijn laatste partij won kwam ook de Litouwer op 13 punten uit, maar het gemiddelde van Groenendijk gaf uiteindelijk de doorslag. Titelverdediger Wouter Sipma speelde geen rol van betekenis en werd uiteindelijk achtste.

Tkachenko pakt titel bij de vrouwen

De in Oekraïne geboren Darya Tkachenko won de Europese titel bij de vrouwen. Op de tegenwoordig voor Nederland uitkomende Tkachenko stond vandaag geen maat. Al voor de laatste ronde had Tkachenko de titel veilig gesteld door alle wedstrijden te winnen. In de laatste ronde speelde Tkachenko remise tegen de Poolse Natalia Sadowska die uiteindelijk het zilver pakte. Het brons was voor de Oekraïense Vira Popruha.

Blitz morgen weer op TV Drenthe

Morgen wordt er in Volta in Beilen gespeeld om de Europese titel sneldammen in het onderdeel blitz. Die wedstrijden gaan over vijf minuten per speler en drie seconden per zet. De wedstrijden beginnen zondagochtend om 11:00 uur en RTV Drenthe zendt de hele dag live uit, eerst via de stream en de laatste drie partijen zijn te zien op TV Drenthe. Presentator René Posthuma wordt geassisteered door drievoudig wereldkampioen Roel Boomstra en Hijken DTC voorzitter Jan Ekke de Vries. De uitzending op TV Drenthe begint om 13:30 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.