Oranje Leeuwinnen op krankzinnige voetbalavond door in Nations League, Spelen nog in vizier

Oranje Leeuwinnen
Miedema springt op Egurrola af na de winnende treffer © ANP
VOETBAL - Op een memorabele voetbalavond zijn de Oranje voetbalsters doorgedrongen tot de finaleronde van de Nations League. Basisspeelster Sherida Spitse uit Emmen en invalster Vivianne Miedema uit Hoogeveen maken daarmee nog steeds kans op de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.
De Leeuwinnen wonnen in Tilburg met 4-0 van Belgie en zagen Engeland met 6-0 bij Schotland zegevieren. Het doelsaldo van de ploeg van bondscoach Andries Jonker was daarmee net hoger dan die van de Engelsen.

Schuin oog

Nederland begon met een beter doelsaldo aan de wedstrijd dan Engeland (+3), maar de scenario's voor deze voetbalavond waren bijna ondenkbaar. Een ruime overwinning voor Engeland zou namelijk ook positieve gevolgen hebben voor Schotland, want beide landen gaan onder de vlag van het Verenigd Koninkrijk naar de Olympische Spelen.
En het wedstrijdverloop zag er niet bepaald rooskleurig uit voor Nederland. De ruststanden waren in het voordeel van Engeland, dat met 4-0 halverwege voor stond. Nederland leidde met 1-0 door een doelpunt van Linette Beerensteyn, wat op dat moment niet voldoende was.

In extremis

Het zwaartepunt van de wedstrijd lag in de blessuretijd. Egurrola leek Oranje in de 92e minuut naar de volgende ronde te koppen (3-0), totdat het nieuws overkwam dat Engeland in de slotseconden op 6-0 was gekomen. In een alles-of-niets offensief zocht Nederland naar de bevrijdende treffer en in de slotseconde was het wederom een kopbal van Egurrola die binnenplofte, 4-0.
Nederland heeft zich met Duitsland, Spanje en Frankrijk geplaatst voor de finaleronde van de Nations League eind februari. Hier strijden ze met Duitsland en Spanje om twee Olympische tickets. Frankrijk is als gastland al geplaatst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.