Geëmotioneerde Vivianne Miedema: 'Keihard voor gewerkt'

Oranje
Uitzinnige vreugde bij de Oranje-voetbalsters na het bereiken van de finaleronde van de Nations League © ANP
VOETBAL - Na een uitbundige vreugde-uitspatting volgde een moment van bezinning bij Vivianne Miedema. De spits van Oranje, terugkerend van een slepende kruisbandblessure, ziet de plaatsing voor de Nations League Finals als loon na maanden van hard werken. "Ik ben superblij en trots dat ik kan helpen."
Met nog een klein halfuur aan resterende speeltijd kwam de Hoogeveense gisteravond binnen de lijnen in de cruciale wedstrijd tegen België. "Ik heb met Andries (bondscoach Andries Jonker, red.) veel scenario's besproken. Begin deze week zeiden we: de focus ligt op België."

'Hopelijk in februari helemaal topfit'

Scoren deed Miedema niet, maar ze zorgde met haar invalbeurt wel voor nieuwe impulsen in de Nederlandse voorhoede. "Hoelang ik er ook uit ben geweest, ik weet nog steeds hoe ik moet voetballen", grapt ze. "Hopelijk ben ik in februari helemaal topfit.", In die maand is de finaleronde, waar twee tickets voor de Olympische Spelen zijn te verdienen.
Die plek bij de Nations League Finals werd ternauwernood uit het vuur gesleept dankzij een 4-0 overwinning op België. Oranje blijft daarmee Engeland één doelpunt voor in de poule. De Engelsen boekten een monsterzege op Schotland (6-0), stonden lange tijd virtueel aan kop, maar verloren de nek-aan-nekrace uiteindelijk diep in blessuretijd van de Oranje Leeuwinnen.
Bekijk de reactie van Vivianne Miedema tegenover de NOS (tekst gaat verder onder de video):
Miedema geëmotioneerd na bereiken finaleronde Nations League: 'Superblij dat ik kan helpen'
"Gekkenhuis", puft Miedema na afloop. "We scoren, ik loop naar de zijlijn en dan maken zij (Engeland, red.) de 6-0. Dan moeten we wéér naar voren", beschouwt de Arsenal-speelster na. "We hebben hier keihard voor gewerkt, en ik op m'n eigen manier. Ik heb veel in de gym moeten zitten, het is geen geleidelijke lijn omhoog geweest", zegt ze geëmotioneerd voor de camera van NOS Sport.

'Team naar doelpunt schreeuwen'

Ploeggenote Sherida Spitse verscheen in tegenstelling tot Miedema wel aan de aftrap. Voor het aanbreken van het slotoffensief, met nog een kwartier speeltijd op de klok, ging de inwoonster van Emmen naar de kant. "Vanaf de zijkant probeer je het team naar het volgende doelpunt te schreeuwen."
Ik heb een aantal keer op de dug-out geramd
Sherida Spitse
Bij de derde Oranje-treffer dacht Spitse dat de buit wel binnen was. Dat was buiten de Engelse scoringsdrift gerekend, want op Hampden Park viel de volgende bal alweer in het doelnet. "Toen heb ik een aantal keer op de dug-out geramd", erkent Spitse.
"Maar je moet altijd blijven geloven", vervolgt de verdedigster. "Ik vind het mooi dat we door blijven gaan, de ballen erin gooien en dat de invallers ook belangrijk zijn. Het is iets wat we samen doen, tot in de laatste seconde. Niemand valt daar buiten. Wij geven nooit op."
Naast Oranje zitten Duitsland en Spanje bij de laatste vier van de Nations League. Ook Frankrijk doet mee, maar die ploeg is als gastland al geplaatst voor de Spelen.
Sherida Spitse in gesprek met de NOS:
Spitse prijst onverzettelijkheid bij Oranje Leeuwinnen: 'Wij geven nooit op'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.