Avontuur trainer Jan de Jonge in Libanon ten einde: 'Oorlog kwam erg dichtbij'

Jan de Jonge
Het avontuur van Emmenaar Jan de Jonge in Libanon zit erop © ANP
VOETBAL - Een halfjaar na zijn aanstelling in Libanon bij Safa FC zit het avontuur van Jan de Jonge er alweer op. De oefenmeester uit Emmen blikt terug op enkele hectische en leerzame maanden in hoofdstad Beiroet.
De Jonge tekende eind juni een contract voor een jaar bij de ploeg uit de Libanese Premier League. Hij volgde Johnny Jansen op, die Beiroet achter zich liet en aan de slag ging bij PEC Zwolle.
"Ik wilde het avontuur in het buitenland aangaan", zo blikt de Emmenaar terug op zijn keuze voor Safa FC. Maar het contract in het Midden-Oosten diende hij niet uit. "Het moest wel van beide kanten goed zijn, zo hebben we vooraf afgesproken. Dat het avontuur nu is gestopt, heeft meerdere oorzaken. Zo vond de familie het niet prettig dat ik daar was. De oorlog in het Midden-Oosten kwam wel erg dichtbij. Om een voorbeeld te geven: mijn assistent-trainer woonde in de grensstreek bij Israël. En daar lag hij vol onder vuur."
Gisteren kwam Beiroet nog volop in het nieuws door een Israëlische aanval op een buitenwijk van de stad, waarbij een hoge leider van de Palestijnse beweging Hamas is gedood.

Een ingewikkeld conflict

Familie hoeft zich nu geen zorgen te maken of De Jonge daarvan iets heeft gemerkt, want de oud-trainer en oud-speler van FC Emmen zit alweer een dikke maand thuis in Heerenveen. Bij Safa FC heeft hij naar eigen zeggen zo'n zeven a acht duels langs de lijn gestaan. Vanwege de oorlog in de regio heeft de competitie bovendien enige tijd stilgelegen. "En we hebben een paar wedstrijden zonder publiek gespeeld", zegt de Jonge.
De Jonge ondervond dagelijks hoe ingewikkeld het conflict in de regio is. Christelijke groeperingen, Palestijnen en Syrische vluchtelingen maken allemaal deel uit van de bevolking in Libanon. En dan is er nog de militante beweging Hezbollah, die door veel landen als terroristische organisatie wordt gezien. "In Nederland hebben we binnen een paar minuten een mening over de oorlog. Schaamteloos. Als je er bent, snap je hoe ongelooflijk moeilijk is om een oordeel te vellen. Degene die dit conflict kan oplossen, verdient een Nobelprijs."
Ook in de selectie van Safa FC zag De Jonge soms de tegenstellingen, met christenen en moslims door elkaar. Het leidde overigens niet tot onwerkbare situaties.
Als je hier aan de spelers vertelt dat je om 12 uur aanwezig moet zijn, komen ze er om kwart over 12 aan."
Jan de Jonge

Professionaliseren

In de maanden dat hij er was, probeerde hij Safa FC naar een hoger niveau te tillen. De club stelde hem aan om te professionaliseren. En daarvoor moest hij de cultuur in de spelersgroep veranderen.
"Als je hier aan de spelers vertelt dat je om 12 uur aanwezig moet zijn, komen ze er om kwart over 12 aan. Voor een training komen ze pas enkele minuten voor de start ervan op de club. Dat zie je in Nederland nog niet bij een vijfdeklasser."
De Jonge vervolgt: "Ik ging twee keer trainen op een dag, met in de middag een lunch en 's avonds een diner. 'I am a crazy man from Holland and we do things the other way', zei ik dan. Gelukkig stonden de spelers er wel voor open. En het mooie was dat zij door de professionalisering veel meer met elkaar in contact kwamen. En dat is goed voor de teambuilding."

Keuken Kampioen Divisie

Niet iedereen hoefde hij te overtuigen van de Nederlandse manier van werken. De Jonge had namelijk de beschikking over landgenoten Johan Kappelhof (ex-FC Groningen) en Jordy Bruijn (ex-NEC). Zij stuwden het niveau van de ploeg omhoog. "Als Safa in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) zou spelen, zouden ze niet veel duels winnen. Maar als ploegen uit de KKD hier in Libanon zouden spelen, met temperaturen van 40 graden, zouden ze wel veel zeges boeken. De omstandigheden spelen een grote rol."
De president van Safa FC dacht dat de club dit seizoen wel eens kampioen kon worden. De Jonge had na enkele weken al gezien dat dat er niet in zat. Het elftal bezet momenteel de vijfde plaats in de Premier League, en dat is volgens de Emmenaar ook ongeveer waar Safa hoort te staan.

Chaotisch verkeer

Wat overblijft zijn de herinneringen, zoals die aan het verkeer in Beiroet. Je mag blij zijn als je zonder schade de eindbestemming haalt, vertelt De Jonge, die op enkele minuten rijden van het stadion woonde. "Maar per keer ben je een halfuur onderweg. Het verkeer is daar een complete chaos. Niemand houdt zich aan regels. Ik had een auto van de club, maar ik heb er geen meter in gereden. Ik ben niet bang aangelegd, maar het was absoluut geen doen."
Daarover heeft De Jonge nu geen zorgen meer. In Heerenveen wacht hij op de volgende kans die komen gaat in de voetbalwereld. Nu hij weer een kruisje kan zetten achter een buitenlands avontuur, hoopt hij op een klus dichter bij huis. "Dus het liefst in het Noorden", aldus de oefenmeester.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.