Harm Visser bekroont sterk marathonseizoen met zege in Winterswijk

Harm Visser
Harm Visser wint in het herenpeloton de eerste marathon op Nederlands natuurijs bij de Winterwijkse IJsvereniging © ANP
MARATHONSCHAATSEN - Harm Visser heeft zijn marathonseizoen extra glans gegeven door de natuurijsmarathon van Winterswijk op zijn naam te zetten. De schaatser van Jumbo-Visma, die de marathonzeges dit seizoen aan elkaar rijgt, was de snelste van een favorietengroep. De overige podiumplekken waren voor Christaan Haasjes en Peter Michael.
Na een eerste fase van aftasten, scheidde een favorietengroep zich af van de meute. Met Harm Visser (klassementsleider in de Marathon Cup), Nederlands kampioen Luc ter Haar en gerenommeerde namens als Gery Hekman, Jorrit Bergsma en Peter Michael hadden de koplopers goede papieren om vooruit te blijven.
De samenwerking bij het achttal verliep naar behoren. Daartegenover stond dat het peloton bleef spartelen in de achtergrond. De groep zag de kloof verder uitgediept worden en moest 'afsprinten' omdat ze bijna op een ronde werd gezet. Onder hen was Kevin Hoekstra uit Bovensmilde, die zijn marathon besloot als 47ste. Na hun afdraaien kreeg het uitgedunde startveld ruim baan wie met de felbegeerde schaatstitel aan de haal zou gaan.

Demarrage bij de favorieten

Visser stak als eerste bij de favorieten het lont in het kruitvat. De kopgroep spatte door zijn aanval uiteen. De speldenprik werd opgevolgd door een versnelling van Jumbo-Visma-ploegmaat Jorrit Bergsma, die naast Visser ook Ter Haar met zich meekreeg.
In de slotronde kregen ze nog gezelschap, maar dat maakte Visser niet zenuwachtig. In de kou van Winterswijk bleef de Fries koelbloedig en reed onder aanvoering van gangmaker Bergsma naar de winst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.