Marijke Groenewoud ook de sterkste in Noordlaren

Marijke Groenewoud ook de sterkste in Noordlaren
Marijke Groenewoud ook de sterkste in Noordlaren © RTV Drenthe/Karin Mulder
MARATHONSCHAATSEN - Marijke Groenewoud heeft vanavond de tweede marathon op natuurijs bij de vrouwen in Noordlaren gewonnen. Groenewoud was de sterkste van een kopgroep van twintig vrouwen. De zege bij de mannen ging naar Evert Hoolwerf. Hij won de sprint van een kopgroep van twaalf.
Winterswijk had gisteravond de primeur van de eerste marathon op natuurijs. Daar won Groenewoud ook de wedstrijd bij de vrouwen en Harm Visser pakte de zege bij de mannen.
De KNSB heeft vanavond bekendgemaakt dat er morgen geen derde marathon op natuurijs meer volgt.

Maaike Verweij wel in Noordlaren

Maaike Verweij uit Veenhuizen miste gisteren nog de eerste marathon op natuurijs in Winterswijk, maar stond vanavond in Noordlaren wel aan de start. Verweij keerde gisteren terug vanuit Tenerife, na een trainingsfietsweek.
De start werd even uitgesteld omdat de lichten vlak voor de start uitvielen. Nadat de lampen waren afgekoeld, klonk het startschot om 19.06 uur voor een wedstrijd van tachtig ronden. Verweij liet zich direct van voren zien, maar de kopgroep van negen vrouwen werd al snel weer achterhaald.

Favorieten pakken ronde voorsprong

Na 26 ronden nam een groep van twintig vrouwen, met alle favorieten, een ronde voorsprong, met daarbij weer Verweij en Arianna Pruisscher uit Nieuw-Dordrecht. Pruisscher reed gisteren in Winterswijk ook een sterke wedstrijd en was mede verantwoordelijk dat haar ploeggenote Groenewoud kon winnen.
Met nog 25 ronden te rijden ging Pruisscher opnieuw in de aanval. Samen met Loesanne van der Geest, Elsemieke van Maaren, Anne Leltz, Tessa Snoek en Yvonne Nauta ging Pruisscher op zoek naar een tweede ronde voorsprong. Op de relatief korte baan (333 meter), nam het groepje al snel een halve ronde voorsprong, maar onder leiding van Verweij, ploeggenote van Pruisscher, kwam de rest van de oorspronkelijke kopgroep weer terug. Net als gisteren leek de ploeg Albert Heijn Zaanlander weer de kaart Groenewoud te trekken.

Groenewoud maakt het af

Omdat Pruisscher haar benen stilhield, kwam negen ronden voor het einde de kopgroep weer samen en was het wachten op de eindsprint.
De slotfase leek op die van gisteren in Winterswijk. Pruisscher hield het tempo hoog en in de laatste ronde stond er geen maat op Groenewoud, die overtuigend de sprint won. Lianne van Loon werd tweede en Esther Kiel eindigde als derde. Pruisscher moest het doen met een tiende plek, terwijl Verweij als zeventiende finishte.
Arianna Pruisscher was de beste Drentse in Noordlaren op de tiende plaats

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.