Eindelijk: FC Emmen boekt eerste zege sinds 27 november

FC Emmen
FC Emmen viert de eerste zege sinds 27 november met het publiek, met doelpuntenmakers Kieftenbeld en Konings als stralende middelpunten © Cor Lasker
VOETBAL - Het lukte niet in december en ook niet in januari, maar de laatste kans in februari leverde dan eindelijk een overwinning op voor FC Emmen: De Drentse ploeg won na negen duels zonder zege met 2-0 van Cambuur Leeuwarden.
Maikel Kieftenbeld (voor rust) en Joey Konings (in de tweede helft) zorgden voor de treffers. Door de zege blijft FC Emmen weliswaar 12e in de Keuken Kampioen Divisie, maar is het gat richting de play-offs verkleind. Op dit moment bedraagt het verschil met VVV (in de huidige stand de laatste ploeg die mag deelnemen aan het toetje voor promotie) twee punten, al heeft Emmen wel een wedstrijd minder gespeeld.
Koploper blijft Willem II, ondanks de thuisnederlaag tegen Roda JC (2-3), met 57 punten uit 27 duels. Roda JC volgt nu op vier punten achterstand. Willem II is trouwens volgende week de opponent van Emmen op De Oude Meerdijk.

Keeperswissel

Fred Grim startte, zoals bekend, met Eric Oelschlägel onder de lat. Voor de Duitser, die vorig seizoen negen duels de eerste keus was van Dick Lukkien in de eredivisie (en later zijn plek verloor aan Mickey van der Hart), was het zijn eerste optreden sinds 8 oktober 2022. Julius Dirksen en Chardi Landu ontbraken wegens blessures. Voor hen speelden Dennis Vos en Ben Scholte.

Prachtige goal Kieftenbeld

FC Emmen speelde een prima eerste helft en ging overduidelijk niet gebukt onder de dramatische serie en de uiterst pijnlijke nederlaag van vorige week bij Roda JC, toen de Drenten in blessuretijd een 1-2 voorsprong volledig zagen verdampen.
Na acht minuten brak Maikel Kieftenbeld de ban. Met een heerlijke diagonale poeier van zo'n 18 meter liet hij Cambuur-doelman Yanick van Osch volstrekt kansloos: 1-0. Via de binnenkant van de paal ging de bal tegen de touwen. Het was al even geleden dat Kieftenbeld het net wist te vinden. Zijn laatste goal maakte hij op 19 september 2018. In het shirt van zijn toenmalige club Birmingham City maakte 'Kieft' in de thuiswedstrijd tegen Preston North End (3-0) in de Engelse Championship de 1-0. In dat duel gaf de middenvelder zijn goal extra glans door de assist te geven bij de derde treffer. Die extra glans zat er vanavond ook zeker in, want amper tien minuten na de openingsgoal schoot de Overijsseler net langs de verkeerde kant van de paal.

Kansen op meer

Het was één van de vele mogelijkheden op een tweede treffer voor de Drentse club in het eerste bedrijf. Mike te Wierik zag zijn kopbal uit een corner van Desley Ubbink van de lijn gehaald worden door Hollandschevelder Milan Smit, Vicente Besuijen schoot hard op de vuisten van Van Osch en diezelfde doelman redde fantastisch op een vrije bal van Ubbink, die werd teruggelegd door Te Wierik en vervolgens per ongeluk richting de kruising werd gekopt door Smit. Aan de andere kant bleef het werk voor Oelschlägel beperkt tot één simpele redding na een matige poging van opnieuw de Drent in Friese dienst: Milan Smit.

Onmachtig Cambuur

De bezoekers, die komende dinsdag de halve finale in de KNVB-Beker spelen tegen NEC, probeerden het tij na rust wel te keren maar bleven behoudens een aardige begin van de tweede helft, vrij onmachtig. De enige die het doel van Oelschlägel tevergeefs onder vuur nam was Remco Balk. Zijn inzet vloog hard in het zijnet. Overigens mocht Balk van geluk spreken dat hij kort daarvoor slechts geel kreeg na een ongecontroleerde, wilde sliding op de benen van Jeff Hardeveld.

Konings met de beslissing

Kort nadat Fred Grim, zo'n 18 minuten voor tijd, een dubbele wissel doorvoerde (Patrick Brouwer en Bradly van Hoeven kwamen voor Desley Ubbink en Vicente Besuijen) viel de 2-0. Uitgerekend Van Hoeven en Brouwer stonden aan de basis van de goal, die met het hoofd werd gemaakt door Joey Konings.

Debuut Pouwels

Konings werd na zijn vijfde treffer van het seizoen afgelost door Maarten Pouwels. De boomlange spits had zijn debuut kunnen bekronen met een doelpunt, maar slaagde daar niet in. Het bleef bij 2-0 en dat was voor alle Emmenaren in de goed gevulde Oude Meerdijk een meer dan prima eindstand.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.