Maarten Pouwels wil basisspeler worden en promoveren: 'Dat kan gewoon'

Maarten Pouwels
Maarten Pouwels heeft een duidelijk doel voor ogen in Emmen: 'Ik wil basisspeler worden' © RTV Drenthe
VOETBAL - Hij had zeker één en misschien wel twee goals kunnen maken bij zijn eerste optreden voor FC Emmen vorige week, maar Maarten Pouwels scoorde niet tegen Cambuur. Geen droomdebuut, maar wel een goed gevoel want met de 2-0 zege rekende de Drentse club af met een lange negatieve reeks van bijna drie maanden zonder zege.
"Dat merk je meteen en ook tijdens de trainingsweek. Er is een last van de groep afgevallen. Natuurlijk ben ik hier nog maar kort en heb ik niet alles meegekregen, maar je merkt wel dat het na zo'n zege anders is", aldus Pouwels in aanloop naar het thuisduel tegen Willem II.

'Killer worden'

In de twee momenten die Pouwels tegen Cambuur werd wel meteen duidelijk waar de Dalfsenaar aan moet werken. "Ik moet meer een killer worden, dat klopt. Al ben ik dat nooit echt geweest. Ik ben toch meer een voetballer dan een echte afmaker. Het is overigens niet zo dat ik niet kan scoren, hoor."
Het is het manco waar ook zijn 'ontdekker' mee te kampen had, al was dat eigenlijk ten onrechte. René Eijkelkamp, die in zijn loopbaan 146 keer scoorde in 488 officiële wedstrijden, werd vooral vaak gezien als een ideaal aanspeelpunt. "Het is daarom heel fijn om het met hem daarover te hebben."

Zes jaar geleden nog amateur

Pouwels speelde zes jaar geleden nog voor de plaatselijke sportvereniging in zijn geboortedorp Dalfsen tegen clubs als SVV'04, Dalen, Weerdinge en Sleen. Het was Go Ahead Eagles dat hem wegkaapte voor de neus van FC Twente.
Het begin in Deventer was spectaculair. Hij werd razendsnel publiekslieveling, maar later moest hij zich meer en meer tevreden stellen met een rol als pinchhitter. In totaal speelde de aanvaller 37 wedstrijden voor de Eagles, waarin hij zevenmaal trefzeker was en voor vier assists zorgde.
"Het begin in Deventer was bizar. Dat sloeg helemaal nergens op. Dat kon ook alleen maar slechter gaan. Ik kwam van een derdeklasser en scoorde in de voorbereiding tegen allerlei profclubs. Daarna scoorde ik in mijn officiële debuutwedstrijd en twee duels later ook nog eens de winnende."

Cambuur en Almere City

Na twee seizoenen Go Ahead Eagles maakte Pouwels de overstap naar SC Cambuur. Met de club uit Leeuwarden promoveerde hij in 2021 naar de eredivisie. Kort na de promotie verhuisde Pouwels naar Almere City FC, waar trainer Gertjan Verbeek grootse plannen met hem had. Hij tekende er een contract tot de zomer van dit jaar.
Het werd allesbehalve een succes. De resultaten vielen tegen en Verbeek werd al redelijk snel ontslagen. Desondanks kwam Pouwels tot 34 optredens en 7 goals. "Ik denk dat ik in Almere mijn beste periode heb gekend, al was het begin in Deventer geweldig."

Louisville City

In het tweede jaar in de polder, het promotiejaar van Almere City FC, had Pouwels vooral een bijrol en dus liet hij afgelopen zomer zijn contract ontbinden om zijn loopbaan te vervolgen in Amerika. Ook daar werd het, ondanks 16 optredens (vooral als invaller) geen succes.

'Er is iets mogelijk'

En nu is Pouwels dus tot volgend jaar zomer speler van FC Emmen. "Ik denk dat het sportief een goede keuze is, ook privé. Ik ben weer dichtbij mijn familie, dat is ook fijn", aldus de aanvaller. "Wat ik voor ogen heb hier? Ik wil basisspeler worden en promoveren. Dat kan gewoon. Ik heb het duel tegen Roda JC voor de tv gezien en ik vond ons niveau na rust echt goed. Datzelfde gold ook afgelopen vrijdag tegen Cambuur. Daarom denk ik dat als we deze lijn doortrekken er echt nog wel iets mogelijk is dit seizoen."
Maarten Pouwels: 'Ik wil hier basisspeler worden en promoveren'

FC Emmen - Willem II live op Radio Drenthe

FC Emmen - Willem II, het duel dat onder leiding staat van scheidsrechter Lindhout, begint om 20.00 uur. Radio Drenthe doet uiteraard live verslag van de wedstrijd. René Posthuma en Niels Dijkhuizen beginnen om 19.30 uur aan de voorbeschouwing.
Het is de negende FC Emmen - Willem II in de geschiedenis. De balans is licht in het voordeel van de bezoekers, waar oud-Emmen-spelers Thijs Oosting, Michael de Leeuw en Jeredy Hilterman onder contract staan. Twee keer won Emmen, drie keer werd het gelijk en ook drie keer gingen de punten mee naar Tilburg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.