Een vol programma tijdens de TT Assen. Niet alleen komen de MotoGP, de Moto2 en de Moto3 in actie op het TT Circuit, ook de elektrische MotoE-klasse en de Northern Talent Cup zijn aanwezig.

Vanaf vrijdagochtend 08.25 uur wordt er getraind op het circuit. Zaterdag zijn er opnieuw trainingen en aan het eind van de dag rijden de coureurs in de MotoE en de Northern Talent Cup al hun eerste wedstrijd.

Nieuw op zondag is dat er voorafgaand aan de MotoGP het Nederlandse volkslied wordt gezongen op de grid. Na afloop van de MotoGP komen opnieuw de MotoE en de Northern Talent Cup in actie voor hun tweede wedstrijd van het weekend.

Kijk hier voor het trainings- en raceschema (bestand opent in een nieuw venster).

Foto: ANP/Vincent Jannink

Spanning

In de MotoGP staat dit jaar geen maat op Fabio Quartararo. De Fransman kende een lastige start van het seizoen, maar rijgt sindsdien de overwinningen aan elkaar. Belangrijker nog, waar concurrenten regelmatig onderuit schuiven, is Quartararo samen met Aleix Esparagaro de stabiele factor. Zij staan na tien wedstrijden daarom ook bovenaan in het WK.

De spanning is groot in de Moto2. Vier coureurs staan binnen zeventien punten van elkaar in het WK. Koploper in het kampioenschap is de Italiaan Celestino Vietti. Drie overwinningen heeft hij achter zijn naam staan, maar ook drie uitvalbeurten. Hij wordt gevolgd door de steady Ai Ogura en de Spanjaarden Augusto Fernandez en Aron Canet.

In de Moto3 gaan de teamgenoten Sergio Garcia en Izan Guevara aan de leiding. Hun grootste uitdager is de Italiaan Dennis Foggia en de Spanjaard Jaume Masia.

Elektrisch racen

Net als vorig jaar rijdt ook dit jaar de MotoE in het bijprogramma van de TT. Dit zijn 250 kilo zware racemotoren die een topsnelheid van zo’n 270 kilometer per uur kunnen bereiken. De races duren acht ronden, daarna is de accu leeg.

Vorig jaar Reed Jasper Iwema in het MotoE-kampioenschap mee, maar zijn contract is niet verlengd.

Northern Talent Cup

Geen Red Bull Rookies Cup dit jaar tijdens de TT, maar voor het tweede jaar op rij doet de Northern Talent Cup mee. Dit is de Noord-Europese variant van de Rookies Cup. Vier Nederlandse jongens komen in actie in deze klasse, waarin iedereen met hetzelfde materiaal racet. Spanning gegarandeerd.