Boetenwark
Terugkijken

Boetenwark

Boetenwark 14 augustus 2018 17:13 - 17:21

Nationaal Park het Drents Friese Wold viert dit jaar haar tienjarig jubileum als Nationaal Park. Dit gebied tussen Appelscha en Diever staat bekend om zijn stuifzanden, bos en uitgestrekte heidevelden. Samen met boswachter Corné Joziasse trekt André het park in op zoek naar het ontstaan van deze bijzondere natuur. Organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn druk met het onderhouden van het Nationaal Park. Daarnaast zijn dagelijks ook veel vrijwilligers actief in het natuurgebied, om bijvoorbeeld de stand van de flora en fauna in kaart te brengen. André zoekt samen met de vrijwilligers naar een zeldzaam plantje in het gebied: de ronde zonnedauw. (Herhaling uit 2010).

Boetenwark

Boetenwark

28 augustus 2018 17:13 - 17:21 In deze aflevering bezoekt André twee boeren die naast hun gewone boerenbedrijf totaal iets anders zijn gaan doen. Landbouwverbreding heet dat. Henk Brink (voorzitter van LTO Noord - Drenthe) legt uit wat dat is. André gaat naar boer Hessels in Markwijksoord. Hessels heeft een melkveebedrijf. Door verschillende regels kon hij zijn bedrijf niet laten groeien. Daarom is hij met een zorgboerderij begonnen. Regelmatig komen er cliënten bij hem op de boerderij werken. Ook heeft hij een stuk van zijn boerderij omgebouwd tot begeleid wonen. Gertjan woont daar met veel plezier. Ook Kees Goense is wat anders gaan doen. Kees had eerst een akkerbouwbedrijf. Maar door de zware kleigrond maakte hij teveel kosten. Nu heeft hij een fruitteeltbedrijf en verkoopt hij zijn producten in zijn eigen winkel. Terwijl Kees en André de wintersnoei doen vertelt hij over zijn nieuwe bedrijf. (Herhaling uit 20210).
Boetenwark

Boetenwark

21 augustus 2018 17:13 - 17:21 In deze aflevering gaat André naar Nationaal Park 'het Dwingelderveld'. Dit is het grootste natte heidegebied van Noordwest Europa. Er zijn veel bijzondere soorten te vinden zoals dopheide, kamsalamanders en libelles. Het gebied heeft een probleem. Midden in de heide ligt nog een voormalig landbouwperceel. Dit stuk bouwland wordt nu omgevormd tot natuur. André gaat samen met boswachter Andre Donker het gebied in om te kijken wat er allemaal gaat gebeuren. (Herhaling uit 2010).
Boetenwark

Boetenwark

7 augustus 2018 17:13 - 17:21 Deze week in Boetenwark gaat André er eens even lekker voor zitten. Hij gaat kijken bij twee waterschapsbanken. Waterschap Velt en Vecht heeft deze banken op twee plaatsen in Drenthe neergezet. Inez Nooitgedacht vertelt André dat de banken zijn gemaakt van grote Drentse keien. Vervolgens gaat André naar Gjalt Blauw. Hij heeft een van de banken ontworpen en gemaakt. In zijn atelier leert André hoe je zo’n bank in elkaar zet. Een van de banken staat naast een kikkerpoel. Het waterschap gaat regelmatig de poel in om het water te controleren. Ook André hijst zich in een waterpak en neemt een duik in de kikkerpoel. (Herhaling uit 2010).
Boetenwark

Boetenwark

31 juli 2018 17:13 - 17:21 In deze aflevering leert André alles over de nieuwste snufjes op landbouwgebied. Henk Brink (voorzitter van LTO Noord-Drenthe) legt uit hoe boeren in Drenthe bezig zijn met milieu en duurzaamheid. André gaat naar Henk Eissen in Gasselternijveenschemond, dicht bij Stadskanaal. Hij komt precies op het juiste moment want er is net een kalf geboren. Henk laat André zijn melkrobot zien. Door dit systeem worden de koeien automatisch gemolken, en dat scheelt Henk veel tijd. Verder heeft Henk een biogasinstallatie, daar wekt hij energie mee op. (Herhaling uit 2010).