De Hondsrug - Waar geschiedenis tot leven komt
Terugkijken

De Hondsrug - Waar geschiedenis tot leven komt

De Hondsrug - Waar geschiedenis tot leven komt 27 maart 2022 13:00 - 13:21

Een film over ontstaan van het unieke landschap van de Hondsrug, dat zich uitstrekt van Coevorden tot diep in de stad Groningen. Het is het enige UNESCO global geopark in Nederland.

Fluisteraars

11 april 17:17 - 17:45 Het vernietigen van je eigen kunstwerk. Voor veel kunstenaars is het onbespreekbaar, maar Loes Heebink uit Kolderveen maakte haar kunstwerk Fluisteraars zélf onherstelbaar kapot en kwam op het idee voor een gelijknamige documentaire die is geregisseerd door Saskia Jeulink.

Van hier, een liedje in streektaal

1 maart 19:17 - 20:00 Leon Moorman en vier andere muzikanten uit vier verschillende provincies leggen uit waarom zij in hun streektaal zingen. Hein Augustijn maakte het liedje Van Hier in zijn eigen dialect over de streek waar hij opgroeide (in de Brabantse Kempen), maar miste nog iets. Tijdens opnamesessies met Gerard van Maasakkers ontstond het idee dat dit ook door een heleboel mensen gezongen zou kunnen worden in hun eigen streektaal. Hij zocht en vond niet alleen Van Maasakkers (Zuidoost-Brabant), maar ook Leon Moorman (Oost-Drenthe), Hans Keuper (Achterhoek) en Jelske (Noord-Limburg) bereid om mee te zingen. En dat levert een lied op waarin verschillende streektalen bij elkaar toch een geheel vormen omdat elke stem zich thuisvoelt in het jasje van zijn of haar moedertaal.

De Vlaggenhijsers

24 februari 19:00 - 19:45 Wanneer is het moment dat je denkt: ik ga de Drentse vlag hijsen? Wie is de Drent die dit doet? En wat is dat, dat Drent zijn? Dat zijn vragen die filmmaker Okki Poortvliet, theatermaker Hans van der Werf en vormgever Vera Vos stelden. Dus gingen ze heel Drenthe door, de provincie waar ze alledrie opgroeiden om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen. De Vlaggenhijsers is een film over de confrontatie tussen het platteland en, zoals de Drenten het noemen, “de stedelingen”. Een verhaal over een verdwijnende taal, de veiligheid van je dorp, “moi” zeggen, trots zijn en gewoon normaal doen.

Wolvendrift

17 februari 19:00 - 20:00 Wolvendrift laat de worsteling zien van Drenthe om (niet) met de wolf te leren leven. De documentaire vertoont unieke beelden van de uren na het doodschieten van de wolf in Wapse afgelopen zomer. De re-enactmentgroep Compagnie te voet speelt een wolvenjacht na uit 1612. Ook is te zien dat de Universiteit Wageningen een doodgereden wolf inspecteert en meeneemt voor onderzoek. Voor- en tegenstanders zijn een jaar lang gevolgd.