Het mysterie van Darp
Terugkijken

Het mysterie van Darp

Het mysterie van Darp 18 januari 2022 17:17 - 17:36

In de derde aflevering van het mysterie van Darp gaat het over de Amerikanen. Aanvankelijk wordt de site bewaakt door een klein groepje. Ze leven in het ‘Amerikaanse hotel’ dat net buiten de site ligt. Langzamerhand groeit hun aantal. De Amerikanen zijn jong en zijn dan ook te vinden in het uitgaansleven van Steenwijk of op de honkbalclub in Meppel.

Het mysterie van Darp

Het mysterie van Darp

17 juni 2022 17:17 - 17:32 In de zesde en laatste aflevering van het mysterie van Darp op dinsdag 8 februari besteden we aandacht aan het vertrek van de Amerikanen in 1991. In 1989 valt de Berlijnse muur en kwam er een einde aan de Koude Oorlog. Voor de Amerikanen was er geen reden meer om nog langer dergelijke wapensystemen in Nederland op te slaan. Het zware materieel werd met helikopters opgehaald en op een goede dag waren ze gewoon allemaal vertrokken.
Het mysterie van Darp

Het mysterie van Darp

16 juni 2022 17:17 - 17:32 In de vijfde aflevering van het mysterie van Darp gaat het over de inwoners van Darp en Havelterberg. Voor Willem Lijkendijk en Jan Dedden is de demonstratie op Tweede Kerstdag een soort uitje. Zelf hebben de dorpelingen helemaal geen bezwaar tegen de raketbasis. De Amerikanen zijn een welkome afleiding in hun bestaan.
Het mysterie van Darp

Het mysterie van Darp

10 juni 2022 17:17 - 17:32 In de vierde aflevering van het mysterie van Darp staan de vredesactivisten Ton Spijkerman, zijn vrouw Ria Duiven en dominee Harcourt Kleinfelter centraal, zij speelden een belangrijke rol bij de demonstraties. In de jaren ‘70 komt er steeds meer weerstand tegen de opslag. In 1974 wordt voor het eerst vanuit Steenwijk een zogenoemde Vredesmars tegen de aanwezigheid van kernkoppen gehouden.
Het mysterie van Darp

Het mysterie van Darp

9 juni 2022 17:17 - 17:32 In de derde aflevering van het mysterie van Darp gaat het over de Amerikanen. Aanvankelijk wordt de site bewaakt door een klein groepje. Ze leven in het ‘Amerikaanse hotel’ dat net buiten de site ligt. Langzamerhand groeit hun aantal. De Amerikanen zijn jong en zijn dan ook te vinden in het uitgaansleven van Steenwijk of op de honkbalclub in Meppel.