Koloniekind de jeugd van Mariët Meester
Terugkijken

Koloniekind de jeugd van Mariët Meester

Koloniekind de jeugd van Mariët Meester 25 september 2022 15:00 - 15:24

Mariët Meester maakt in de jaren ‘60 en de eerste helft van de jaren ‘70 een allesbehalve ‘gewone jeugd’ door in Veenhuizen, als dochter van meester Meester. Haar vader is hoofd van de christelijke lagere school. Het gevangenisdorp is dan nog niet toegankelijk voor buitenstaanders, op alle invalswegen staan bordjes verboden toegang. Alleen gevangenispersoneel en een handvol anderen, zoals schoolmeesters en winkeliers mogen er wonen. Familie mag alleen langskomen met speciale permissie en bewakers wonen, afhankelijk van hun rang in specifieke dienstwoningen Alleen als ze promotie maken mogen ze ‘doorverhuizen’ naar woningen met moraliserende namen als Werk en Bid en Huis en Haard.

Nieuwlande - Onverzettelijk onderduikdorp

Nieuwlande - Onverzettelijk onderduikdorp

13 november 2022 13:06 - 13:54 In de NOS-documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp gaat verslaggever Martijn Bink op zoek naar het verhaal van Nieuwlande tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorp staat bekend om de bescherming die inwoners boden aan Joden.
De Storm

De Storm

12 november 2022 17:32 - 18:00 Je kent ze allemaal wel, de najaarsstormen. Maar in de jaren ‘70 van de vorige eeuw waren het er bijzonder veel. Een van de zwaarste was die van 13 november 1972, dit jaar 50 jaar geleden. Toen trok een verwoestende storm over Nederland en Drenthe. In de documentaire De Storm blikken we terug met oud bewoners van Eext en Emmen over de verwoestingen van destijds en praten we met meteoroloog Jacob Kuiper over de diepte van de storm. Met boswachter Linde Veldhoen zoeken we in het bos tussen Exloo en Borger naar een van de weinige plekken waar de storm van destijds nog zichtbaar is.
Anna's Tocht

Anna's Tocht

25 september 2022 13:00 - 13:24 Voor de blinde amazone Anna Kruithof uit Ruinen wordt juni een spannende maand. Ze gaat met haar haflinger Larousch een zesdaagse trektocht maken door West-Drenthe en een stukje Friesland. Ze doet dat helemaal alleen, al kunnen belangstellenden zich melden om een stukje mee te rijden. Anna vertrouwt vooral op haar navigatie en intuïtie. De 27-jarige Anna wil met haar tocht geld ophalen voor de DVB Foundation. Deze organisatie zet zich in om paardrijden toegankelijk te maken voor ruiters en amazones met een beperking. Door het geven van advies of door zelfs een financiële bijdrage te geven in de kosten van hulpmiddelen, kan iedereen blijven paardrijden.
Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp

Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp

21 mei 2022 19:00 - 19:55 In de NOS-documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp gaat verslaggever Martijn Bink op zoek naar het verhaal van Nieuwlande tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorp staat bekend om de bescherming die inwoners boden aan Joden.