ROEG
Terugkijken

ROEG

ROEG 5 september 2020 17:11 - 17:30

ROEG! gaat deze week de boer op. Want we gaan kijken hoe de natuur op de drentse akkers het doet. Boswachter van dienst is Bertil Zoer en hij neemt ons mee naar de beheerboerderij van het Drents Landschap in het Reestdal. Daar zijn de roggevelden nog blauw van de korenbloemen en rood van de klaprozen en voor de echte plantenliefhebber groeit er slofhak. Bij akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn wordt onderzocht wat er aan loopkevers op zijn akkers zit. Bij Hooghalen heeft de particuliere organisatie Land van Ons een stuk grond gekocht om zelf iets te doen aan biodiversiteit op het platteland. En in het Drentsche aa-gebied laat Jan Reinder Smeenge uit Zeegse zien dat je met oude en nieuwe gewassen als boer geld kunt verdienen en iets goeds kunt doen voor de natuur.

Roeg!

Roeg!

26 november 17:12 - 17:32 Een wandeling met Peter Bartelds van WMD Drinkwater om het Sultansmeer in Ruinerwold. Hier vinden we de 'monumentale' koningsvaren. Er is een diepe kuil, waar in de winter ijsblokken werden bewaard die nodig waren voor de productie van boter. Bij het meer is een parkeerplaats aangelegd, met een helofytenfilter.
Roeg!

Roeg!

19 november 17:12 - 17:32 Oud ontginningslandgoed, boswachterij Anloo, landgoed Ter Borgh of Evertsbos: allemaal namen voor hetzelfde gebied. Een houthandelaar heeft het begin 1900 aangelegd en er staan veel bijzondere bomen, het lijkt daardoor wel een exotisch stukje op de Hondsrug. Met boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer maken we een mooie herfstwandeling langs mammoetbomen. Het is ook een wandeling met interessante historie: we zien een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog, een hunebed en een grafheuvel.
Roeg!

Roeg!

12 november 17:12 - 17:32 Aan de rand van Assen ligt het Amelterbos. Hier wandel je vanuit de stad, door het bos zo het Nationaal Park Drentsche Aa in. Bertil Zoer van Het Drentse Landschap neemt ons mee naar dit bijzondere en afwisselende natuurgebied, waar grazers een belangrijke rol spelen. Daarnaast bezoeken we de biologische snijbloemenkwekerij Bloem en Oogst van Eline Houtkamp in Wapserveen. Het is een kleinschalige biologische akker waar zij seizoensgebonden snijbloemen en bloemzaden teelt, met oog voor de natuur en haar mooie details. En kunstenaar Erik van Ommen uit Vries schetst de klapekster.
Roeg!

Roeg!

5 november 17:12 - 17:32 Erik van Ommen uit Vries viert zijn 50-jarig jubileum als kunstenaar. Kunst en natuur zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. ROEG! is te gast in zijn atelier, daarnaast gaan we op pad om kraanvogels te bewonderen en te schetsen.