Roeg
Terugkijken

Roeg

Roeg 29 oktober 2016 17:11 - 17:30

Deze week hebben we weer een speciale ROEG Life! uitzending. We gaan het Doldersummerveld op. Hier worden allerlei maatregelen genomen: een stuk landbouwgrond wordt afgegraven om twee heideterreinen met elkaar te verbinden en sloten worden ondieper gemaakt om de waterhuishouding te verbeteren. We gaan paddenstoelen zoeken op de heide en kijken in buurt van Langelo naar uitmijnen. Onze woudloopster gaat op zoek naar spinnen en in Buitenlui lopen we een stukje mee met de wandelclub uit Diever.

Roeg!

Roeg!

3 december 17:12 - 17:32 Ken je De Branden? Dit gebied verkennen we in de eerste uitzending van de reeks over 'nieuwe natuur'. Ook al is het nieuw en deels in aanleg: je ziet nu al spectaculaire effecten, laat ecoloog Bertil Zoer weten. Het is onderdeel van het Hunzeproject, waarin veertig kilometer beekdal min of meer in oorspronkelijke staat terug wordt gebracht: een vrij meanderende Hunze. Ook gaan we op pad met de Jeneverbesbrigade Holthe en nemen we een kijkje bij de Verlengde Middenraai.
Roeg!

Roeg!

26 november 17:12 - 17:32 Een wandeling met Peter Bartelds van WMD Drinkwater om het Sultansmeer in Ruinerwold. Hier vinden we de 'monumentale' koningsvaren. Er is een diepe kuil, waar in de winter ijsblokken werden bewaard die nodig waren voor de productie van boter. Bij het meer is een parkeerplaats aangelegd, met een helofytenfilter.
Roeg!

Roeg!

19 november 17:12 - 17:32 Oud ontginningslandgoed, boswachterij Anloo, landgoed Ter Borgh of Evertsbos: allemaal namen voor hetzelfde gebied. Een houthandelaar heeft het begin 1900 aangelegd en er staan veel bijzondere bomen, het lijkt daardoor wel een exotisch stukje op de Hondsrug. Met boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer maken we een mooie herfstwandeling langs mammoetbomen. Het is ook een wandeling met interessante historie: we zien een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog, een hunebed en een grafheuvel.
Roeg!

Roeg!

12 november 17:12 - 17:32 Aan de rand van Assen ligt het Amelterbos. Hier wandel je vanuit de stad, door het bos zo het Nationaal Park Drentsche Aa in. Bertil Zoer van Het Drentse Landschap neemt ons mee naar dit bijzondere en afwisselende natuurgebied, waar grazers een belangrijke rol spelen. Daarnaast bezoeken we de biologische snijbloemenkwekerij Bloem en Oogst van Eline Houtkamp in Wapserveen. Het is een kleinschalige biologische akker waar zij seizoensgebonden snijbloemen en bloemzaden teelt, met oog voor de natuur en haar mooie details. En kunstenaar Erik van Ommen uit Vries schetst de klapekster.